Cum au ajuns justiţiarii din Bârlad să privilegieze un suspect de viol bogat în dauna unui sărac care a făcut sex consimţit cu o minoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Bârlad FOTO Adevărul
Judecătoria Bârlad FOTO Adevărul

La interval de o zi, magistraţii bârlădeni au arătat indulgenţa faţă de o beizadea locală judecată pentru viol comis asupra unei eleve de 17 ani, apoi au condamnat la închisoare cu executare un tânăr din mediul rural care a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubita de numai 14 ani.

Infracţiunile la viaţa sexuală din Vaslui, judeţul în care violurile au atins cote alarmante, par a fi soluţionate de magistraţi funcţie de starea materială a inculpaţilor. La Judecătoria Bârlad au fost date în ultimele două zile soluţii menite să descurajeze abuzurile sexuale, ori dimpotrivă, dispoziţii care par să încurajeze violul. În primul caz a fost vorba despre un tânăr lipsit de posibilităţi materiale, celălalt, un individ ţinut de familie pe palme.

Om bogat

Pe 30 mai, Andrei-Silvian Spiridon (29 ani) (foto jos), fiul unui afacerist din oraş, trimis în judecată la începutul lunii mai pentru viol şi lipsire de libertate, a obţinut acceptul judecătorilor bârlădeni de a părăsi vila unde îşi ispăşeşe arestul la domiciliu. Pe motiv că are nevoie de bani pentru a-şi plăti avocaţii, acesta a obţinut avizul instanţei de a se deplasa de trei ori pe săptămână (luni, miercuri şi vineri) la sediul firmei tatălui său, locul unde se află şi un atelier de croitorie administrat de inculpat. Programul de lucru este atipic, la un interval orar când majoritatea micilor unităţi de producţie au încheiat programul: 18.00-20.00. Soluţia nu este definitivă, termenul de contestaţie fiind de 48 de ore de la comunicare.

silvian spiridon

Pe tot parcursul urmăririi penale, avocaţii individului au bombardat instanţele cu cereri şi contestaţii, dovedind, totodată, lipsă de respect pentru magistraţi şi victimă, susţinând că între el şi eleva olimpică care l-a reclamat nu a fost decât o “giugiuleală”. Spiridon, fiul unui afacerist din Bârlad care deţine o şcoală de şoferi, este în arest la domiciliu din 13 ianuarie. În probatoriul instrumentat de procurori sunt declaraţiile a trei tinere care au trăit experinţe draamtice cu acesta dar fie şi-au retras plângerile la momentul respectiv la constrângerea autorului, fie nici nu au îndrăznit să-l reclame. Acestea au cerut instanţei să li se asigure protecţia.

Beizadeua acţiona la fel în toate cazurile. Se purta manierat cu tienrele inocente până reuşea să rămână singuri, apoi se transforma în fiară. Le scuipa, le brusca, le trăgea de păr, apoi le oblige să întreţină raporturi sexuale.

Judecătoria Bârlad a respins prima cerere formulată de procurori privind arestarea preventivă a acestuia, situaţie îndreptată de Tribunalul Vaslui. Tot judecătorii de la Bârlad au aprobat parţial o altă cerere de părăsire a arestului la domiciliu, tot pentru a merege la "serviciu", măsură respinsă de Tribunalul Vaslui ca nefondată.

Om sărac

Pe 31 mai, tot la Judecătoria Bârlad, alt tânăr a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru act sexual cu minor, faptă prevăzută de art. 220 din Codul Penal. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, Ivan Lili (20 ani) a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu o minoră de numai 14 ani şi jumătate. Inculpatul este din localitatea vasluiană Şuletea şi a cunoscut-o pe minoră în 2013.

Relaţia dintre cei doi a evoluat şi, un mai târziu, au ajuns să întreţină relaţii sexuale consimţite în intervalul mai-iulie 2014, când copila avea 14 ani şi jumătate. Cum copila provine dintr-o familie foarte săracă, monitorizată de asistentul social din comună, s-a constatat în urma unei vizite la domiciliu că aceasta este însărcinată. Fiind atenţionate de responasbilii Primăriei Şuletea cu privire la situaţia prezentată, poliţia s-a autosesizat şi a deschis ancheta.

“Atât persoana vătămată minoră cât şi inculpatul arată că relaţiile sexuale au fost consimţite, inculpatul nu a exercitat niciun fel de constrângere, fizică sau morală asupra persoanei vătămate”, au precizat procurorii.

Relaţia dintre cei doi era cunoscută şi de părinţii fetei. Aceştia nu au depus plângere penală împotriva tânărului.

Ivan Lili a fost condamnat la un an de închisoare cu executare, interzicerea unor drepturi, plata a 5.000 de lei daune morale plus cheltuielile de judecată. Totodată a fost amânată aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definite a sentinţei. Inculpatul poate contesta sentinţa în termen de 10 zile de la comunicare.

Mai puteti citi:

Cum „scapă“ de două ori pe săptămână de arestul la domiciliu omul de afaceri vasluian acuzat că a violat o olimpică

„Sexul-surpriză“, redefinit cu cinism de un afacerist din Vaslui arestat pentru viol: „Nu e viol, ci arta de a face dragoste“ 

Arest de "lux" pentru bărbatul acuzat de viol de olimpica de 17 ani, din Bârlad. Cum arată arestul la domiciliu pentru "prinţişorul" care nu-şi recunoaşte vina 

Violatorul olimpicei din Bârlad, arestat la domiciliu. Andrei Spiridon nu are voie să comunice cu victima şi nici cu martorii

Olimpica violată de un afacerist şi trădată de avocaţi, încurajată de concetăţeni. Oameni au iniţiat petiţia intitulată „Violul nu se cumpără“ 

Magistraţii bârlădeni au decis: Afaceristul care a violat o elevă eminentă, lăsat în libertate. Aroganţa tatălui: „Dacă aveţi bani, pozaţi-ne“

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri