Conacul din Vaslui care a ascuns tumultuoasa poveste de dragoste ce a zguduit Casa Regală din România: Carol al II-lea şi Zizi Lambrino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Lambrino, judetul Vaslui
Conacul Lambrino, judetul Vaslui

În comuna vasluiană Zăpodeni, la marginea satului Butucărie, ruinele unui conac boieresc ascund una dintre cele mai tumultuoase poveşti de dragoste care a provocat un imens scandal în România, în timpul Primului Război Mondial: căsătoria Regelui Carol al II-ea cu Zizi Lambrino, prima căsătorie morganatică (de rang inegal).

Povestea de dragoste dintre cei doi a început la Iaşi, acolo unde Carol al II doilea, printr-un concurs de împrejurări, avea să o întâlneasă pe Ioana Maria Valentina Lambrino, căreia toţi îi spuneau încă de mică Zizi. Descendenta unei vechi familii aristocratice, Zizi s-a născut în judeţul Vaslui, fiind fiica generalului român Constantin Lambrino şi a Eufrosinei Alcaz, dar şi nepoata Elenei Cuza.

Familia Lambrino deţinea mai multe proprietăţi şi terenuri în judeţul Vaslui.

Povestea lor de dragoste a început în timpul Primului Război Mondial şi a stârnit opoziţia Casei Regale fiindcã tânăra Zizi nu  avea sânge albastru. Astfel, cei doi se refugiau, departe de ochii lumii, la conacul familiei Lambrino, din satul Butucărie, comuna Zăpodeni. 

Prinţul Carol având gradul de colonel de vânători îşi părăseşte regimentul din Moldova, pleacă la Odessa şi se căsătoreşte cu ea, declanşând prin dezertarea sa un scandal în ţară, regele Ferdinand ordonând aducerea lui în ţară. Căsătoria celor doi a stârnit furie în Casa Regală care a făcut presiuni puternice în încercarea de a-i despărţi.

zizi lambrino si carol al II lea

Pe 8 ianuarie 1919, Tribunalul Ilfov a anulat căsătoria, pentru nerespectarea unor cerinţe de ordin formal însa Carol şi Zizi au continuat sa traiască împreună.  Zizi ramâne gravidă şi va naste un baieţel, pe nume Mircea Carol. Pentru a o uita pe Zizi, prinţul Carol îndepartat, trimis într-o călătorie în jurul lumii. Planul a avut succes, Carol a cunoscut-o pe prinţesa Elena a Greciei cu care s-a căsătorit. 

Conacul de la Butucărie, locul de întâlnire dintre Zizi şi Carol

Conacul din satul vasluian Butucărie, unde s-au ascuns Zizi Lambrino şi Carol al II-lea este astăzi o ruină, aflându-se astăzi în proprietatea unei persoane fizice.

Clădirea este construită din cărămidă şi are un singur nivel, caracteristic majorităţii caselor boiereşti de la moşii din a doua parte a secolului al XIX-lea, când fost zidit de familia Lambrino.
Conacul Lambrino rămâne cunoscut opiniei publice prin împrejurările legate de controversata căsătorie morganatică dintre Carol al II-lea, principe moştenitor al României, şi Zizi Lambrino.

”Deşi în memoria locului şi a locuitorilor din satul Butucăria din comuna Zăpodeni au rămas vizitele lui Carol al-II-lea la conac, acestea nu sunt consemnate nicăieri. În momentul de faţă, monumentul istoric se află în proprietatea unei persoane fizice. Starea de conservare a clădirii este una precară: acoperişul este degradat, în unele camere existând pericolul prăbuşirii tavanului; tâmplăria interioară lipseşte în multe camere, iar instalaţia electrică este distrusă, aşa cum distruse sunt şi pardoselile. Cerdacul de pe latura de vest este şi acesta degradat, iar în partea de est uşile nu mai există”, spune Corina Ursache, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patromoniu Naţional.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite