Cei 25 de copii îmbolnăviţi la petrecerea de 1 iunie, supuşi unui risc continuu. Concluziile autorităţilor sanitare

0
0
Copiii au făcut toxinfecţie alimentară de la apa de fântână FOTO Adevărul
Copiii au făcut toxinfecţie alimentară de la apa de fântână FOTO Adevărul

La două săptămâni după ce 25 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani din localitatea vasluiană Rotari, comuna Puieşti, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară au fost formulate concluziile anchetei

Urmare a finalizării anchetei comune DSP-DSVSA Vaslui referitoare la  toxiinfecţia alimentară în urma căreia 25 de copii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani, de la Şcoala gimnazială cu clasele I-IV  din satul Rotari, comuna Puieşti, au fost internaţi în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui (7 copii) şi a Spitalului Municipal de Urgenţă Elena Beldiman Bârlad (18 copii)  au fost conturate rezultatele anchetei.

"În urma anchetei epidemiologice din produsele cu care au fost serviţi copiii (pulpe de pui, kaizer din pulpă, şuncă presată, salam,  măsline, roşii, prăjitură midi Tiramisu, suc cu aromă de coca cola şi suc cu aromă de portocale) s-au mai identificat la faţa locului şi s-au recoltat probe din pulpă de pui pregătită la grătar, salam, şuncă presată, roşii tăiate, suc cu aromă de portocale şi apă din rezervorul cu apa folosită la spălarea mâinilor. În afară de sucul cu aromă de portocale în toate celelalte produse s-au identificat E. coli enterobateriaceae şi bacterii coliforme. Aceeaşi germeni s-au izolat şi din probele biologice (materii fecale şi lichid de vărsătură ) recoltate de la consumatori", precizează autorităţile sanitare vasluiene printr-un comunicat de presă.

Din produsele identificate în reţeaua comercială din care s-a făcut aprovizionarea în perioada 30 - 31 mai 2016 s-au identificat şi analizat în vederea stabilirii criteriilor de siguranţă alimentară următoarele produse: salam, prăjitură Tiramisu, roşii, suc cu aromă de portocale şi suc cu aromă de coca cola, care au avut rezultate corespunzătoare la analizele microbiologice.

"În urma coroborării rezulatelor obţinute în urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente şi a probelor biologice recoltate de la copii rezultă că sursa infecţiei este reprezentată de sursa de apă nepotabilă şi necatagrafiată, inexistenţa produselor de igienă personală (săpun lichid, prosop de unică folosinţă), condiţii precare de igienă la prepararea şi servirea alimentelor precum şi întreruperea lanţului frigorific din momentul achiziţionării (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile), transportului şi depozitării alimentelor până la momentul consumului", susţin medicii.

Toţi cei 25 de copii care au manifestat semne moderate de boală sunt externaţi şi în stare bună de sănătate. 

Citeşte şi:

Detaliile petrecerii de 1 Iunie care a băgat 25 de copii în spital. Şcoala unde elevii au făcut toxiinfecţie alimentară de la salam

FOTO 21 copii de la o şcoală din Vaslui, intoxicaţi cu salam şi kaizer la petrecerea de 1 iunie: "S-a creat panică"

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri