Cauzele unui deces subit, în plină stradă. Ce au descoperit medicii legişti şi ce nu au putut să prevină medicii curanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culiţă Cavalic, fiul bătrânului mort în stradă, în aşteptarea certificatului medico-legal FOTO Sabina Ghiorghe
Culiţă Cavalic, fiul bătrânului mort în stradă, în aşteptarea certificatului medico-legal FOTO Sabina Ghiorghe

Medicii legişti au tras o primă concluzie în urma necripsiei efectuate asupra bătrânului care a decedat în stradă după ce a ieşit pe uşa Spitalului Municipal Bârlad: analizele bune, pacientul mort

Rezultatele preliminare din certificatul medico-legal al bătrânului mort în stradă la puţin timp după ce a ieşit pe uşa spitalului bârlădean (judeţul Vaslui) duc spre ideea că acesta a murit din cauza unei "cardiomiopatii ischemice cronice decompensate". În urma investigaţiilor macroscopice, medicii legişti au constat că Gheorghe Covalic (84 ani) suferea de o pneumopatie (infecţie la plămâni) care nu putea să-i pună viaţa în pericol. Decompensarea cardiacă e posibil să fi survenit subit, după ieşirea din spital.

“Concluziile provizorii în urma efectuării necropsiei au arătat că moartea bătrânului a fost patologică şi au avut drept cauză o insuficienţă cardio-respiratorie acută. Eventualele erori de diagnostic şi de conduită terapeutică se vor face după finalizarea analizelor histopatologice”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Anchetele demarate de conducerea Spitalului Municipal Bârlad şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui bat pasul pe loc. “Echipa de control din cadrul DSP continuă ancheta. Concluziile comisiei de anchetă vor fi comunicate după informarea în prealabil a Ministerului Sănătăţii”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, printr-un comunicat.

“Încercăm să lămurim dacă i s-a spus să plece acasă sau bătrânul a plecat de capul lui. Nu a fost pus să semneze că refuză internarea. Nu am reuşit să discutăm cu tot personalul care era de tură la acel moment”, a spus, doctorul Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

A plecat pe picioarele lui

Gheorghe Covalic a fost adus cu ambulanţa la spitalul bârlădean pe  9 martie, fiind preluat chiar din cabinetul medicului de familie din comuna vasluiană Bogdăneşti, unde domiciliază. În intervalul orara 12.00-15-00, cât a fost în grija medicilor bârlădeni, a fost suspus unui text de analize de sânge, i s-a făcut o radiografie pulmonară şi un EKG. A fost consultat şi de un pneumolog care a pus diafgnostocul “pneumonie acută interstiţiară”. Recomandarea a fost de a face tratament la domiciliu. Bătrânul a plecat din spital şi s-a îndreptat către o clinică de dializă din oraş, unde ştia că fiul său este adus în acea zi pentru epurarea rinichilor. A murit în stradă, la aproximativ 3 km de spital.

Pe aceeaşi temă:

Efectul restricţionării internărilor: pacient mort în stradă la trei sferturi de oră după ce a ieşit pe uşa spitalului

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite