Cum au încercat cei de la Atletico Madrid să mituiască jucătorii lui Poli Timişoara înaintea meciului decisiv din Cupa UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generaţia "Atletico" a obţinut unul dintre rezultatele istorice ale fotbalului bănăţean
Generaţia "Atletico" a obţinut unul dintre rezultatele istorice ale fotbalului bănăţean

În 1990, Poli Timişoara obţinea una din cele mai importante rezultate din istoria ei, elimininând puternica echipă Atletico Madrid. Regretatul Costică Rădulescu a povestit cum au încercat madrilenii să mituiască delegaţia polistă.

Suporterii celor de la Poli Timişoara, au trăit în anul 1990, unul dintre cele mai frumoase momente alături de echipa lor favorită.. Calificată în Cupa UEFA, Poli a picat cu puternica echipă spaniolă Atletico Madrid. Deşi era cotată cu şanse minime, echipa condusă de regretatul Costică Rădulescu şi Viorel Vişan avea să realizele o imensă surpriză. 

Atletico avea în componenţă jucători precum portughezul Futre, austriacul Rodax, brazilianul Baltazar, dar şi Donato, un alt fotbalist brazilian care în anii 2000 juca încă la Deportivo La Coruna. 

Madrilenii erau conduşi de tehnicianul croat Tomislav Ivici. 

Pe stadionul “Dan Paltinisanu”, arena care atunci purta numele “1 mai”, în faţa a 40.000 de spectatori, Poli Timişoara a câştigat cu 2-0 împotriva echipei patronate de controversatul Jesus Gil y Gil. 

În minutul 44, China a scos un penalty transformat de Bungau, iar in minutul 62 Octavian Popescu a inscris cu capul după o centrare a lui Vlaicu. 

Pentru meciul retur, de la Madrid, cei de la Atletico au încercat să îi facă pe timişoreni să nu se întrebuinţeze prea tare. Ca atare, Jesus Gil y Gil (patronul celor de la Atletico a murit în 2004), i-a contactat pe Gheorghe Viscreanu, fost jucător la FC Bacău, Steaua şi Flacăra Moreni, şi Marcel Sabou, ambii au fugit în Spania cu puţin timp înainte de Revoluţie, pe care i-a trimis cu o ofertă la Costică Rădulescu.

Regretatul tehnician a povesit întâmplarea într-un interviu pentru Radio Timişoara. La aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Diviziei Sport, Radio Timişoara a publicat fragmente din acel interviu.

“Se temeau de partida retur. Au încercat să ne explice că ei au şanse mai mari pe mai departe. Dar am zis că dacă am ajuns până acolo ne vom juca şansele corect. Jesus Gil y Gil a presimţit că nu le va fi uşor. A văzut cum a fost în meciul de la Timişoara. I-a trimis pe Vicreanu şi Sabou la mine cu diverse promisiuni”, a povestit Rădulescu.


Gazdele s-au ocupat de tot confortul poliştilor în deplasarea de la Madrid. Au organizat şi un banchet înainte de meci, sperând că jucătorii timişoreni să fie obosiţi a doua zi.


În returul de pe stadionul “Vicente Calderon”, timişorenii au rezistat eroic atacurilor furibunde ale gazdelor. Atletico a câştigat cu 1-0, iar Poli a izbutit o calificare miraculoasă. 
 

Partida nu a fost televizată, iar suporterii timişoreni au ascultat la radio cu sufletul la gură transmisia făcută de Nicolae Secoşan, de la Radio Timişoara.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite