Bacalaureat 2016. Bucuria elevilor: ”Să mai spună mama că stau prea mult la calculator. Aş mai fi ştiut eu acum să vorbesc despre rolul jocurilor?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureat 2016 Aproape 2.400 de absolvenţi de liceu din judeţul Vaslui au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat, cea de Limba Română, fiind înregistraţi 103 absenţi.

Examenul s-a desfăşurat fără incidente la Vaslui, iar atmosfera la centrele de examen a fost dominată de optimism, la ieşirea din săli elevii declarând, la unison, că au avut parte de subiecte cu mult mai uşoare decât sperau, motiv pentru care se aşteaptă să primească note mare.

”Cam cât noroc să ai să îşi cadă tocmai ce ai repetat în dimineaţa examenului. Nu am avut niciodata o aşa baftă, dar sunt bucuroasă că am început cu dreptul examenul. M-am pregătit pentru bac, însă mi-era teamă de poezie, cu Blaga, spre exemplu, ne-ar fi dat în cap. Dimineaţă când m-am trezit am repetat pentru ultima data romanul interbelic, în sală când am văzut subiectul nu îmi venea să cred că am aşa noroc. Mă aştept la o notă mare”, a declarat, plină de entuziasm, la ieşirea din examen, o elevă de la Colegiul ”Anghel Rugină”.

Bucuria adolescentei a fost umbrită în scurt timp, de colega de clasă care a scris despre Moromeţii lui Marin Preda, la romanul interbelic. ”- Cum să scrii aşa ceva?”, a apostrofat-o adolescenta, ”-Soarta!”, i-a replicat, mâhnită, colega.

”Dacă ai învăţat constant în cei patru ani de liceu nu ai cum să nu iei o notă peste nouă, la aşa subiecte. Erau cerinţe ce puteau fi rezolvate şi de un elev de gimnaziu bun. Eu mă aştept la nota maximă”, a declarat convinsă că a făcut o lucrare perfectă o absolventă de la Liceul Mihail Kogălniceanu.

Chiar dacă majoritatea candidaţilor au răspuns corect cerinţelor referitoare la romanul interbelic sau, în funcţie de profil, la romanul psihologic, au fost destui care au făcut confuzii grave, cea mai frecventă fiind includerea romanului ”Moromeţii” în categoria celor interbelice.

Bac 2016: ”La jocuri electronice sunt maestru!”

Candidaţii la Bacalaureat 2016 au fost surprinşi cu cerinţele accesibile şi de la textele argumentative. Dacă pentru argumenta importanţa lecturii pentru dezvoltarea personală, liceeni au apreciat că ”este floare la ureche”, pentru cei de la profilul real, care au avut de dezbătut despre rolul jocurilor electronice în viaţa tinerilor, misiunea a fost şi mai simplă. 

”Tocmai mie să-mi cadă să vorbesc despre jocuri, eu care sunt maestru la jocuri electronice. Să mai spună mama că pierd prea multă vreme la calculator. Uite că-i subiect de bacalaureat şi ăsta. Păi aş mai fi ştiut eu să vorbesc despre rolul jocurilor dacă nu mă jucam. Am avut practică bună, aşa că mă aştept la punctajul maxim”, a comentat cu umor, la ieşirea din examen un elev de la Liceul Mihail Kogălniceanu.

Marţi, 5 iulie, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică pentru elevii de la profilul Real şi Istorie pentru elevii de la profilul Uman. Vineri, 8 iulie, elevii vor da ultima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului, respectiv proba la alegere a profilului. Aceştia au de ales aici între dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie.

Ce trebuie să ştie elevii

Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 - 8:30, iar proba va dura  trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

Potrivit regulamentului, în fiecare sală de examen trebuie să existe cel puţin 15 candidaţi, iar aceştia nu au voie să intre în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut de prezenta metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. 

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

  

Calendar Bacalaureat 2016 sesiunea iunie-iulie, probe scrise

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite