Poveştile de succes ale zeciştilor de la Evaluarea Naţională. Tabloul de onoare al elevilor de excepţie din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte elevi din judeţul Vaslui au reuşit să obţină nota maximă la Evaluarea Naţională 2016. În spatele rezultatelor de excepţie se ascund multă muncă, seriozitate, ambiţie, dar şi sacrificii.

Cei şapte zecişti ai judeţului interpelaţi de ”Adevărul”, vă vor spune poveştile lor de succes. Elevi cu rezultate remarcabile pe tot parcursul anilor şcolari, şefi de promoţie, olimpici, zeciştii de la Evaluarea Naţională vorbesc cu multă maturitate despre succesul lor şi planurile de viitor.

Miruna, campioană europeană la Taekwon-do, elevă de nota 10

Miruna Ştefania Lupaşcu, de la Şcoala ”Constantin Parfene”, din Vaslui, a terminat gimnaziul ca şefă de promoţie, iar la Evaluarea Naţională a obţinut nota 10, atât la proba de Limba Română, cât şi la Matematică. Povestea Mirunei este una cu totul specială. În spatele elevului de excepţie se ascunde un sportiv de perfomanţă, cu o ambiţie şi disciplină de fier, care a reuşit să îmbine perfect sportul la nivel înalt, cu studiul. 

Miruna Lupaşcu a câştigat anul acesta medalia de aur la Campionatul European de taekwon-do, la categoria sarituri junior, feminin. Lotul naţional s-a clasat pe locul doi în clasamentul general, cu opt medalii de aur, şase de argint şi şapte de bronz.  

”Nu ştiu dacă a fost un drum lung şi greu să ajung până aici, dar ştiu că fără ajutorul celor din jur, părinti, dascăli, antrenor nu aş fi realizat niciuna dintre performanţele mele. Sunt conştientă că fiecare profesor şi-a pus amprenta în formarea mea, de la fiecare dintre ei am învatat o mulţime de lucruri, iar recunoştinţa pe care le-o port nu poate fi exprimată in cuvinte. Scoala şi pasiunea mea pentru Taekwon-do s-au completat una pe cealaltă de-a lungul anilor ajutându-ma de fiecare dată sa-mi îndeplinesc visele mici şi mari”, mărturiseşte Miruna Lupaşcu.

campioni taekwon-do vaslui

FOTO Miruna alături antrenorul Mihai Hondru, la Campionatele Europene la Tampere 

Miruna mărturiseşte că artele marţiale au învăţat-o să fie disciplinată şi să îşi stăpânească emoţiile, iar meritul pentru perfomanţa sportivă aparţine antrenorului Mihai Hondru.

”Multumirile mele se îndreaptă şi către antrenorul meu care m-a învăţat să iubesc sportul, să fiu disciplinată şi să-mi dau seama că emoţiile pot fi constructive. Desi a fost un an important în formarea mea n-am avut nicio clipa intenţia de a renunta la sport. Viata mea ca elevă a fost marcata de multe ore de muncă la şcoala şi acasă, dar asta nu înseamnă ca nu am avut timp să mă bucur de momentele frumoase ale copilariei”, a completat zecista Şcolii ”Constantin Parfene”.

În privinţa subiectelor de la Evaluarea Naţională, Miruna consideră că ”au fost accesibile tuturor copiilor care au invatat, iar cei care au reusit sa-si gestioneze timpul si emotiile au obtinut un rezultat frumos”.

În privinţa planurilor de viitor, încă nu s-a asupra drumului pe care îl voi urma: ”încerc să mă bucur de clipa prezentă, dar îmi doresc ca decizia pe care o voi lua să-mi deschida un drum la finalul căruia să am la fel de multe realizări”.

Iuliana, zecista ambiţioasă de la ”Mihai Eminescu”

Iuliana Alexandru Alexandru, elevă a Şcolii ”Mihai Eminescu”, a absolvit gimnaziul cu media 10, medie pe care a obţinut-o şi la Evaluarea Naţională.
”Am avut acest scop, de a obţine punctajul maxim la examenul de Evaluare Naţională, de mai mult timp, aşa cum mi-am dorit şi să ajung şefă de promoţie. Şi astfel am muncit, am învăţat pentru a realiza acest obiectiv. Părerea mea este că acest examen a fost de nivel mediu, astfel încât majoritatea elevilor să poată promova, însă pentru a putea lua un rezultat bun trebuie muncă”,mărturiseşte Iuliana.

image

Asemenea celorlalţi colegi, Iuliana nu este încă hotărâtă ce drum să aleagă în viitor, însă Medicina este în prezent una dintre priorităţi.

”Ca planuri de viitor nu sunt încă foarte decisă, dorind să aleg la liceu ori profilul Matematică- Informatică ori Ştiinţele Naturii. Prioritară pentru mine ar fi calea medicinei, însă oricând mă pot răzgândi, având multe alte variante la dispoziţie. Oricum, orice drum voi alege, îmi voi urma visele şi voi munci în continuare pentru a le realiza”, spune hotărâtă zecista Şcolii Eminescu.

David, elevul de excepţie, pasionat de informatică

David Bejenariu, este coleg cu Iuliana, absolvit şi el Şcoala ”Mihai Eminescu” din Vaslui cu media 10, iar la Evaluarea Naţională s-a aflat pe lista celor şapte zecişti. În spatele performanţei şcolare se află mult studiu şi sacrificiu, pe care însă David nu le regretă nicio clipă.  

”În primul rand, aceasta performanţă a fost rezultatul dimineţilor în care am învatat din greu şi al serilor în care am scris, în timp ce alţi copii probabil fac alte lucruri. Dar nu ma plâng, am viaţă socială, în timpul scolii ieşeam, ma jucam zi de zi şi aveam timp şi de pregatirea pentru şcoala. Pentru evaluări m-am pregatit de asemenea reluând materia claselor 5-8 şi lucrând teste”, afirmă David, subliniind că ”evaluarile au fost destul de uşoare si nu l-au pus în dificultate”. 

image

În privinţa planurilor de viitor, David pare hotărât: ”aş dori să urmez profilul matematică-informatică al Liceului ”Mihail Kogalniceanu”, iar in continuare aş dori să urmez o facultate de IT, poate cea de la Bucureşti, în speranţa că voi ajunge programator sau creator de jocuri”.


Raluca, eleva de 10 de la Negreşti

Ioana Raluca Nastasă a absolvit Şcoala ”Mihai David” din Negreşti, iar la Evaluarea Naţională a obţinut 10 pe linie.
”Pentru mine, acest examen a reprezentat o etapă foarte importantă a vieţii. Emoţiile au fost mari, bineînţeles, dar, cu ajutorul familiei şi a prietenilor, am reuşit să trec peste ele şi să mă concentrez pe ce era mai important. Astfel, prin muncă foarte multă am reuşit să ma ridic la nivelul aşteptărilor. Nu a fost uşor, recunosc, însă eu sunt o persoană perseverentă. Am ajuns la această performanţă cu ajutorul părinţilor mei, care m-au încurajat de fiecare dată, şi al doamnelor profesoare, Ciovnicu Alina şi Săvuţă Viorica, două persoane excepţionale, care s au străduit să scoată tot ce e mai bun din mine şi m-au învăţat lucruri pe care le voi ţine minte toata viaţa”, spune Raluca.

Elevă perseverentă, Raluca mărturiseşte că pentru pregătirea la Evaluarea Naţională şi-a dedicat şi mai mult timp învăţatului.

image

”Îmi place, ca oricărui adolescent, să ies cu prietenii mei, dar am renunţat la această plăcere o perioadă pentru a mă dedica studiului. Pentru a atinge o anumită performanţă necesită săvârşirea anumitor sacrificii şi consider că oricine doreşte să reuşească în viaţă trebuie să le facă. De asemenea, îmi place să citesc şi să desenez. Aceasta este o pasiune mai veche de a mea şi o fac cu tot dragul”, povesteşte zecista de subliniind că numai ”învăţând şi dedicându- te întru-totul muncii tale, poţi ajunge pe culmile succesului”

Asemenea lui David, Raluca îşi doreşte să urmeze profilul de matematică-informatică: ”matematica este materia pe care am îndrăgit-o cel mai mult, fapt ce m- a determinat să particip la numeroasele concursuri şi olimpiade şcolare la această disciplină. De asemenea, domeniul informaticii mă fascinează şi îmi doresc cu adevărat să excelez”.

Marius, elevul de excepţie al Şcolii ”Mihai David”

Coleg cu Raluca Nastasă, Marius Butnaru a absolvit Şcoala Mihai David din Negreşti, ca şef de promoţie, cu media 10. Iar la evaluare a confirmat aşteptările, luând nota maximă la ambele probe.

”Secretul obţinerii performantei este munca. Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat totul se poate obţine. Bineînţeles ca reuşita mea se datorează şi domnilor profesori de la Şcoala Gimnaziala "Mihai David" Negreşti, cărora le mulţumesc pe aceasta cale, pentru efortul depus. Nu am avut emoţii la examen deoarece am fost încrezător că totul va fi bine”, povesteşte Marius.

El va urma Liceul Tehnologic "Nicolae Iorga" Negreşti, profilul Matematică-Informatică şi este hotărât să obţină în continuare rezultate bune la olimpiadele şi concursurile şcolare.


   

image

Lista zeciştilor din judeţul Vaslui este completată de alţi doi elevi de excepţie al Şcolii Episcop ”Iacov Antonovici” Bârlad: Bianca Elena Cernat şi Petronela Beatrice Nanea.

Bianca, eleva eminentă care îşi doreşte să ajungă neochirurg

Pasionată de tenis, Bianca Elena Cernat a renunţat la sport pentru a se dedica studiului, visând că ajungă într-a dintre cele mai dificile ramuri ale Medicinei: neurochirurgia.

”Drumul care m-a dus spre aceste rezultate nu a fost unul singuratic,ci unul susţinut la fiecare pas de părinţi,de profesori(n special doamna profesoară de romană Craescu Mariana si doamna profesoară de matematica Viorica Capterencu) si de domnul diriginte Plesu Constantin Corneliu care a reuşit sa ma ambiţioneze mereu. Ca oricine de vârsta mea, am avut emoţii,dar am reuşit sa nu le las sa le domine,astfel la momentul decisiv am fost in egala măsura concentrata si calma. În afara şcolii,una dintre pasiunile mele era tenisul. Aş minţi dacă as spune ca nu am vrut sa ajung o mare jucătoare de tenis,dar am simţit ca nu asta e viitorul meu. Sunt hotărâtă sa urmez Colegiul "Gheorghe Roşca Codreanu", urmând sa merg la facultatea de medicina. Mi-a dori sa ajung un cunoscut neurochirurg”, mărturiseşte Bianca.

image

Beatrice - ambiţie, pasiune şi dorinţa de a ajunge sus

Colegă de clasă cu Bianca la Şcoala Episcop ”Iacov Antonovici”, Beatrice Nanea obţinut 10 pe linie la Evaluarea Naţională, rezultat al anilor de studiu dedicaţi perfomanţei.

 „Pentru mine, şcoala mereu a fost ca o sală de bal unde profesorii mă învăţau să dansez, eu fiind îmbrăcată într-o rochie plină de învăţături acumulate pe parcursul acestor ani. Uneori mai cădeam, împiedicându-mă de câte un mic obstacol, însă, mă ridicam devenind mult mai puternică decât eram înainte. Ştiam totuşi că performanţa putea fi atinsă doar muncind ore în şir, iar eu, o persoană curioasă încă din naştere, voiam să aflu cât mai multe”, mărturiseşte zecista. Asemenea celorlalţi colegi, pregătirea pentru perfomanţă a început cu participarea la olimpiade, unde a descoperit spiritul competiţiei.

image

”Evaluarea Naţională a reprezentat o nouă etapă în care am reuşit să performez doar prin multă muncă. Bineînţeles că şi profesorii au avut un rol esenţial, iar cu această ocazie aş dori să le mulţumesc doamnelor profesoare Mariana Crăescu şi Viorica Captarencu, fără de care nu aş fi putut descoperi tainele limbii române şi respectiv matematicii. Sunt sigură că, dacă ne dorim cu adevărat ceva şi facem tot posibilul pentru a-l obţine, în cele din urmă vom primi rezultatele mult aşteptate. Planuri de viitor încă nu mi-am făcut prea multe, însă vreau să urmez Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu”, Bârlad, profilul Matematică – Informatică, matematica fiind una din pasiunile mele, alături de citit, încă de mică. Indiferent de ce meserie voi alege în viitor, voi pune suflet în tot ceea ce voi face şi voi munci la fel de mult, cu aceeaşi dorinţă de a descoperi cât mai multe lucruri frumoase”, afirmă Beatrice.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite