VIDEO BBC, reportaj despre pădurea din România care dispare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei FOTO 123 RF
Imagine din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei FOTO 123 RF

Parcul Naţional Valea Cernei, care găzduieşte una dintre cele mai mari păduri de fag din lume, a ajuns în atenţia BBC, din cauza defrişărilor excesive.

Agent Green, cea mai puternică organizaţie românească de mediu, a atras atenţia, printr-o scrisoare deschis adresată preşedintelui Klaus Iohannnis şi Guvernului României, asupra dezastrului din pădurile ţării.

Activiştii de mediu au filmat cu camera ascunsă exploatarea forestieră ilegală.

    

„Este parc naţional, dar se poate tăia. Nu e păcat de lemnul care rămâne, în loc să fie valorificat?”, spune într-o filmare cu camera ascunsă unul dintre tăietorii de lemne.

Alex Teleagă, voluntar Agen Green, spune pentru BBC că în zonă turismul nu mai este posibil, deşi acolo a existat o pădure de fag foarte veche şi frumoasă, dar este de părere că în zece ani nu va mai exista copaci în Parcul Valea Cernei. Mai bine de jumătate din pădurea de acolo nu este protejată de tăieri prin UNESCO, motiv pentru care este expusă riscului de dispariţie. 

Reporterul BBC Nick Thorpe atrage atenţia că pe măsură ce te afunzi mai mult în pădure, cu atât sunt mai vizibile distrugerile provocate de defrişări, copaci vechi de 200 de ani fiind puşi la pământ. „Întregul parc pare să fie o zonă de exploatare forestieră“, remarcă el. 

BBC precizează că există permis pentru tăierea copacilor, însă metodele folosite sunt ilegale. 

Directorul ROMSILVA Mehedinţi, Sorin Nicolicioiu, insistă că totul e sub control: „Tăierile în interiorul parcului sunt făcute legal, potrivit planului de management. Pădurea este tăiată progresiv, ceea ce permite regenerarea ei. Avem grijă de aceşti copaci tineri aşa cum avem grijă de copii”.

Însă Gabriel Păun de la Agent Green spună că „exploatarea forestieră ilegală care are loc aici indică faptul că acest cancer se extinde în toată ţara“. 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite