Vasile Tescaru, veteranul de răboi care ne învaţă ce este patriotismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Tescaru a fost ajutat de nepot să ajungă la paradă
Generalul Tescaru a fost ajutat de nepot să ajungă la paradă

 Generalul în rezervă Vasile Tescaru este un simol al libertăţii şi al patriotismului. Bătrânelul simpatic, cu căciulă de astrahan şi un pardesiu ce  practic îi ascunde trupul măcinat de boală, este cel de la care generaţiile actuale pot învăţa ce înseamnă dedicaţia şi iubirea pentru ţară

S-a născut în vremuri tulburi, la patru ani după Primul Război Mondial, iar douăzeci de ani  mai târziu lupta pe front pentru libertatea românilor. În fiecare an, este neplipsit de la cermenonialul militar organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale.

Ziua aceasta pentru  mine a fost o zi  foarte frumoasă, mai ales pentru noi, bătrânii care avem peste 40 de ani de armată. În sfârşit, acum a fost de trei, patru ori mai mare ca amploare şi organizare. De 40 de ani nu am mai văzut aşa ceva, îmi aduce aminte de tinereţe”, a mărturisit  plângând veteranul.

 Vasile Tescaru  a petrecut trei luni pe front, dar spune el că şi o zi acolo în infernul războiului este suficient. Întâmplările l-au marcat, dar vorbeşte cu mândire despre cum a captural un pluton de germani, singur cu o puşcă.

„Războiul m-a apucat în Severin şi am mers până la Odessa şi de acolo m-am întors înapoi. Trei luni şi jumătate, atâta am făcut de război şi am realizări poate mai multe decât unul care a făcut trei ani.

Am luat 60 de prizonieri, am apărut aşa în faţa lor, cum aţi apărut dumneavoastră acum, doar eu şi o puşcă. Mi-am făcut curaj şi le-am făcut semn să vină la mine şi au venit 60 de nemţi şi doi ofiţeri”, a adăugat veteranul de răboi.  Vasile Tescaru, are 93 de ani , a petrecut 40 de ani în serviul militar şi a primit 20 de decoraţii.

El rămâne pentru mehedinţeni şi familie un model pentru românii care nu se ruşinează să spună că ţara lor este România. 

„Eu sunt mândru de el, întodeauna am fost mândru de el, am căut  practic să urmez şi eu aceeaşi carieră, sunt subofiţer  la pompieri , am grijă de el , îmi doresc să trăiască cât mai mult să ne împărtăşească din experienţa  acumulată în cei 40 de ani de armată şi 93 de ani de viaţă.

Acum la bătrâneţe caut să am grijă de el, să-i prelungim viaţa, pentru că  nu mai sunt oameni ca el şi eu sunt mândru că-i bunicul meu”, a spus George Elena,  nepotul generalului. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite