Turnu Severin: Judoka Alexandru Truşcheci visează să ajungă pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un copil atras de judo, carting, dar şi de engleză şi limba română. Pentru moment, activităţile şcolare îl cam ţin deoparte de unele antrenamente, dar cu toate astea, nu îşi pierde speranţa ca va reuşi.

Este un copil făcut pentru sport, pricepe repede orice şi are îndemânare, mobilitate, dar mai ales este inteligent. La doar 11 ani, se poate mândri cu o serie de antrenamente în înot, judo, dar şi carting.

Şi nu se opreşte aici, pentru că îşi doreşte să le ambine atâta cât poate. Vrea să devină antrenor de judo, dar şi pilot de formula 1. „Când voi creşte mare, vreau să ajung pilot de Formula 1. Din păcate, nu mai am timp de carturi, dar îmi doresc să continui această activitate”, ne spune Alexandru Truşcheci.

Primul sport pe care l-a făcut a fost înotul. L-a început în urmă cu şase ani, iar cei care l-au îndrumat spre bazin au fost părinţii, convinşi fiind că astfel copilul se va dezvolta sănătos. Numai că odată intrat bazinul în renovare, Alexandru s-a îndreptat spre judo. Îi observase de ceva timp pe judoka severineni în timpul antrenamentelor, aşa că şi-a anunţat părinţii că se mută în sala alăturată.

„Simte mişcările, are fler”
După nici două săptămâni de la înscriere, a început să participe atât la competiţiile interne, cât şi la cele internaţionale. „La Oradea a fost primul lui concurs, unde a şi câştigat locul întâi. E talentat, simte mişcările, are fler. Nu trebuie să-i spui prea multe.

Pricepe, vede, copiază şi face întocmai. Şi totul îi rămâne aştenut pe computer. În plus, îi place competiţia. Deşi, sunt unele de care se teme”, ne-a spus Lena Sterea, antrenorul său de judo. 

Dacă ar putea să vină la antrenamente zilnic, Alexandru nu s-ar împotrivi. Numai că, din păcate, activităţile şcolare îl cam ţin deoparte două zile pe săptămână. Cu toate acestea, face faţă concursurilor la care participă, dovadă fiind şi rezultatele obţinute până acum. „Truşchi este un copil făcut pentru sport, pricepe repede orice şi are îndemanare şi mobilitate, dar mai ales e inteligent. În plus, e de apreciat faptul că face naveta de la Gura Văii. Nu e uşor să vii la şcoală, să te întorci acasă, apoi să vii din nou la judo, mai face şi pregătire şi tot aşa. Dar, cu toate astea, el e pregătit în orice situaţie”, adaugă Lena Sterea.

O altă pasiune a lui Alexandru este Formula 1, visul său fiind acela de a junge cândva pilot. A luat lecţii chiar şi de carting, timp de un an, având la activ numeroase premii obţinute în  competiţiile interne. Din păcate, nu mai are timp de el, aşa că l-a dat deoparte pentru scurt timp.

Şi, pentru că, e un copil inteligent, are timp şi pentru concursurile şcolare. Ori de câte ori are ocazia, participă la concursurile de limba română şi engleză. 

Crezi că e bine să faci sport de mic?
A.T.: ”Da, pentru că te dezvolţi mult mai repede şi sănătos. Iar odată ce-l începi, te înveţi cu el, începe să-ţi placă şi nu te mai desparţi de el. Sportul te ajută să devii mare şi puternic. Trebuie să faci multe exerciţii ca să ai forţă, iar ca să câştigi, trebuie să te şi antrenezi pe măsură”.

Ai vreun idol în sport?
A.T.: ”Îmi place de Andreea Dumitru, fiindcă a câştigat destul de repede Olimpiada la Beijing.
Este campioana olimpică a României. Mi-ar plăcea să o ajung din urmă şi să obţin la performanţa asta”.

Ce-i place?

A.T.: ”Să-mi fac temele, să ies pe-afară sau să mă joc pe calculator. Îmi plac oamenii care sunt serioşi, care sunt drepţi şi când spun adevărul”. 

Ce nu-i place?
A.T.:”Nu-mi place când unii oameni îşi bat joc de alţii, când mint sau sunt invidioşi. Nu suport minciuna şi răutatea şi nici neseriozitatea”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite