Turnu Severin: Iasmina Moţi, judoka pasionată de lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul liber, preferă să citească Jules Verne sau, de ce nu, povești pentru copii. Din păcate, nu are timp pentru literatură atât cât şi-ar dori.

Este un copil inteligent şi pasionat de tot ceea ce face. Citeşte cu plăcere orice roman îi cade în mână, mai ales dacă are şi timpul liber necesar. Uneori se mulţumeşte să-i citească surorii mai mici diferite poveşti.

„Îmi place să citesc Jules Verne. În vacanţă mai mult şi în week-end, pentru că pe-afară nu prea ies. Iar pe lângă romane, citesc şi multe cărţi de poveşti. Şi nu doar pentru mine, ci şi pentru sora mea. Seara, înainte să adoarmă, o roagă pe mami să-i citească, dar ea fiind mai obosită, îi citesc eu. Nu mă plictisesc, pentru că îmi place şi mie să citesc”, ne spune Iasmina Moţi.

La cei 11 ani, se poate mândri cu numeroase participări la competiţiile interne şi internaţionale în judo, dar şi cu câteva medalii. Şi, chiar dacă are mai multe înfrângeri decât victorii, este perseverentă. Ştie foarte bine cum să treacă peste orice moment nefavorabil.

„Este inteligentă, este pasionată atât de carte, cât şi de sport, plus că vine la sală mereu cu zâmbetul pe buze. Nu se dezarmează uşor, chiar dacă pierde. Are mai puţine victorii decât înfrângeri, dar ştie că dacă va persevera, va învinge. Ştie că va veni şi ziua când va învinge. Este un mare lucru, pentru că trebuie să ştii să depăşeşti momentele astea, că nu sunt tocmai plăcute”, ne spune antrenorul său, Lena Sterea.

Nu vrea să renunțe la judo
A început să practice judo în urmă cu aproape un an. Chiar dacă i-a plăcut, i-a fost cam greu la început. Cel puţin până a început să-şi facă ceva prieteni.

„Prima dată, tati m-a dus să văd şi alte sporturi, dar nu mi-a plăcut nimic. Am fost la handbal, apoi la înot, dar cum îmi era frică, m-am lăsat păgubaşă, aşa că am venit şi am rămas la judo. Şi nu ar renunţa la el, pentru nimic în lume.

Am fost atrasă de felul în care făceau copiii exerciţiile. Mi-am zis că aş putea încerca şi eu, să văd cum e. Prima dată a fost mai greu cu tehnicile, pentru că trebuie să le ţii minte, dar până la urmă m-am obişnuit. Suntem mulţi aici, ne împrietenim repede”, recunoaşte sportiva.

Despre primul concurs îşi aduce aminte imediat. „A fost după aproape o lună de la înscriere, la Strehaia, unde am câştigat locul III. Au urmat apoi altele, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar cele mai grele îmi par concursurile din Serbia, pentru că sârbii fac foarte bine tehnicile şi lucrează şi mai mult ca noi.

Noi ne jucăm mai mult, nu suntem atenţi de multe ori şi pierdem”, adaugă micuţa. Gândindu-se la viitor, Iasmina îşi doreşte o carieră în poliţie, călcându-i pe urme tatălui. Pe termen scurt însă, vrea să devină cât mai bună în tot ceea ce face, să câştige multe medalii şi, dacă se poate, chiar şi o carieră în judo.

Ce calităţi trebuie să ai pentru a face performanţă?
I.M.: "Talent şi multă muncă. Nu se poate să ai talent şi să nu munceşti pe măsură, pentru că nu-ţi va ieşi nimic bine. Şi mai trebuie să fii şi pasionat. Că dacă nu-ţi place ceea ce faci şi te antrenezi doar pentru că trebuie, degeaba o faci".

Ce le transmiţi celor care ar putea să facă sport?
I.M.: "Toţi copiii ar trebui să încerce un sport, pentru că se dezvoltă mai repede şi mult mai sănătos. Iar dacă le va plăcea, să nu renunţe la el.  În plus, ai şansa să îţi faci şi mulţi prieteni". 

Ce-i place?
I.M.: "În timpul liber, prefer să citesc, să ies pe-afară sau să mă joc cu sora mea. La oameni, îmi place sinceritatea, corectitudinea şi punctualitatea. Aş vrea ca toată lumea să se înţeleagă". 

Ce nu-i place?
I.M.:" Urăsc oamenii egoişti, răi, mincinoşi şi invidioşi. Nu-mi plac nici cei care se ceartă fără motiv, chiar dacă aşa se mai întâmplă, uneori, între mine şi sora mea". 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite