Turnu Severin: DN 57, închis cel puţin trei săptămâni. Există riscul să se prăbuşească şi versantul muntelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de consolidare a terasamentului sunt de durată
Lucrările de consolidare a terasamentului sunt de durată

Proiectanţii au hotărât să dinamiteze versantul, înainte de a consolida malul, pentru a evita pericolul ca apoi să se prăbuşească. Cum lucrările sunt de durată, în toată această perioadă, navetiştii şi copiii care merg la şcoală vor fi transbordaţi cu microbuze.

Drumul Naţional 57, ce face legătura între Orşova şi Moldova Nouă, va fi închis cel puţin trei săptămâni. Termenul a fost avansat, ieri, de proiectanţi, pentru consolidarea terenului şi reluarea circulaţiei pe cel puţin o bandă.

Alunecarea de teren, produsă la kilometrul 19+400, necesită lucrări de anvergură, ce presupun consolidarea terasamentului şi dinamitarea versantului de lângă drum.

“Înainte de a consolida malul, se va dinamita versantul, pentru a nu exista pericolul ca apoi să se prăbuşească. Am impus constructorului să lucreze zi şi noapte, pentru că e zonă turistică, nu putem ţine aceste localităţi izolate, iar ca să mergi pe variantă ocolitoare, îţi ia foarte mult timp”, a precizat prefectul Ion Mîţu.

Copiii, transbordaţi cu microbuzele
În toată această perioadă, doar navetiştii şi copiii care merg la şcoală vor fi transbordaţi, restul şoferilor fiind obligaţi să ocolească, prin Oraviţa- Dealul Plugovei- Băile Herculane, distanţa fiind mai mare cu 90 de km. “Împreună cu colegii de la Dubova şi Şviniţa, asigurăm navetiştilor transbordarea cu trei microbuze. De la Şviniţa- Dubova vin cu două microbuze până la locul alunecării, îl traversează pe jos, apoi se urcă în microbuzul de Eşelniţa.

Avem 18 elevi şi profesori care fac, zilnic, naveta la Orşova. Copiii sunt supravegheaţi, de fiecare dată, de un cadru didactic, pentru că zona este periculoasă”
, ne-a spus Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa.

Pentru că alunecarea s-a produs pe raza Eşelniţeia, cheltuielile legate de transbordare vor fi suportate de primăria comunei. În zonă, au ajuns ieri şi proiectanţii care au stabilit şi o soluţie pentru consolidarea terasamentului: pentru că terenul este instabil, se vor planta piloni cu o macara. 

Valoarea lucrărilor nu a fost încă stabilită

Proiectanţii au stabilit că pământul continuă să o ia la vale şi există riscul să se prăbuşească şi versantul muntelui. În aceste condiţii, consolidarea trebuie începută în cel mai scurt timp, pentru a evita prăbuşirea drumului pe un segment şi mai mare decât cel actual, care are o lungime de circa 20 metri. Valoarea lucrărilor nu a fost încă stabilită, iar specialiştii consideră că drumul va rămâne închis cel cel mult o lună.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite