Turnu Severin: CĂTĂLIN RĂCEANU se împarte între pian, judo şi carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 5 ani, a reuşit să-şi convingă părinţii că are talent muzical şi a început să studieze pianul. Acum, este elev al Liceului de Artă din Severin, dar în acelaşi timp practică judo şi participă la concursurile şcolare de matematică şi română.

Este un copil pe care mulţi şi l-ar dori. Este pasionat de sport, dar şi de muzică, astfel că pe lângă lecţiile pe care e nevoit să şi le facă, zi de zi, pentru şcoală, Cătălin se ţine şi de aceste două pasiuni. „Avem un program extraordinar de aglomerat. Începând cu ora 12,30, când vine de la şcoală, începe: o oră de pian, apoi trece la scris, iar la 17,30 trebuie să terminăm ca să venim şi la judo.

Şi avem zile în care mergem la pian de la 16 la 18 şi apoi venim direct la judo. Nu oboseşte deloc. Şi nici măcar nu ştie ce e joaca de copii de lângă bloc. Aici, la judo, e joaca lui. Uneori, mă sperie gândul că îi trece așa copilăria. Nu cred că există copil care să nu ceară afară, la copii. Eu i-am sugerat ca în zilele de pian, să renunţăm la judo, dar nu vrea”, ne mărturiseşte Camelia Răceanu, mama băiatului.  

„M-aş duce şi acum la Palat, dar nu mai am timp”
Avea doar 5 ani, când a insistat să facă pian. A fost refuzat „elegant” de părinţi, convinşi fiind că e vorba despre un simplu capriciu. „Nu ştiam nimic. I-a venit lui, dintrodată, că vrea să facă pian. De unde, nu ştiu. Mi-a cerut să-l duc la pian, iar eu i-am spus că la Palatul Copiilor nu există program decât dimineaţa.

Întâmplarea a făcut ca, într-o zi, să se ducă la muzeu cu grădiniţa şi trecând, pe lângă Palat, s-a interesat de ceea ce vroia. Aşa a aflat că se fac ore şi după-amiaza. Am mers acolo, a fost testat dacă are ureche muzicală şi copilul avea dreptate”, ne mai spune Camelia Răceanu.

După ce a obţinut acest prim accept al părinţilor, Cătălin şi-a dorit din ce în ce mai mult. „A continuat să facă pian până la 7 ani şi jumătate, când a trebuit să meargă la şcoală. A fost testat şi aici de un profesor. Am dat examen ca să intrăm în clasa întâi şi, într-adevăr, copilul a avut dreptate. I-am cumparat chiar şi o pianină pentru a exersa acasă”, continuă mama băiatului.

Cătălin recunoaşte că are un program cam încărcat, fiind nevoit astfel să renunţe la unele ore. „Singura şcoală care are program de muzică este cea la care învăţ. Puteam să rămân la fără instrument, la cultură generală, dar am ales pianul. M-aş mai duce şi acum la Palat, dar nu mai am timp”, ne spune Cătălin Răceanu.

Şi pentru că a doua pasiune a lui este fotbalul, în urmă cu trei ani, s-a înscris la judo, pentru că era prea mic pentru fotbal. Până acum, are în palmares patru medalii de bronz şi două de aur, la competiţiile naţionale şi internaţionale.

Şi dacă nu v-am convins că vorbim despre un copil model, vă spunem că, acum, Cătălin vrea să se apuce şi de chitară, iar la şcoală participă la toate concursurile de română şi matematică, la ultimul obţinând locul III.  

Ai vreun idol în sport?
Idolul meu este Cristiano Ronaldo. Îmi place, pentru că marchează multe goluri şi face multe scheme. Aş vrea să devin la fel de celebru ca el, dar asta se întmplă doar dacă am bunăvoinţă şi dacă muncesc mult.

Ce le transmiţi celor care ar putea să facă sport şi, totuşi, nu fac?
Le-aş sugera să facă sport, pentru că este foarte bun pentru sănătatea noastră. Eu am ales judo, dar ei ar putea să facă şi alte sporturi. Numai aşa, pot fi sănătoşi şi voinici. 

Ce-i place?
C.R.: "Când am timp liber, îmi place să desenez, să scriu şi să exersez la pian. La oameni, admir corectitudinea, sinceritatea şi respectul reciproc. În plus, vreau să fie multă linişte şi pace în lume". 

Ce nu-i place?
C.R.: "Ca oamenii să se certe, să se bată şi să mintă. Detest să văd că oamenii se ceartă din nimic sau pentru ceva ce nu le aparţine. Nu-mi place când mă ceartă mami şi nici să pierd meciurile în concursuri".

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite