Slujbă de Bobotează la malul Dunării. Un scafandru s-a aruncat în apă după cruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini severineni au înfruntat gerul de afară faţă de alţi ani şi s-au încumetat să vină vineri în Portul din Drobeta Turnu Severin ca să la parte la slujba de sfinţire a apelor.

PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a binecuvântat mulţimea şi a sfinţit apoi apa din butoaiele pregătite din timp. Părintele a coborât apoi pe malul Dunării unde a aruncat în apă Crucea Bobotezei. Un scafandru de la ISU “Drobeta” s-a aruncat după ea în apele reci ale Dunării.

image

A devenit deja tradiţie ca în fiecare an la praznicul Botezului Domnului, preoţii şi credincioşii din municipiul Drobeta Turnu Severin să meargă în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari.

image

După încheierea Sfintei Liturghii în jurul orei 11.00, grupurile de preoţi şi credincioşi au plecat în mod organizat de la bisericile din oraş către port. Procesiunea a trecut mai întâi pe la Catedrala episcopală, de unde s-au adăugat alte câteva sute de suflete, alături de soborul de slujitori, în frunte cu ierarhul locului, care a slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, începând cu ora 09.00.

image

Odată ajunşi în port, credincioşii au luat parte la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari, ce a fost săvârşită, începând cu ora 11.30, de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, într-un loc special amenajat. Cu acest prilej au fost sfinţite şi apele fluviului, iar un scafandru de la ISU “Drobeta” s-au arucat în apă pentru a recupera crucea florală din Dunăre.

image

Jandarmii au acţionat pentru protecţia participanţilor, prevenirea aglomerărilor de persoane şi a busculadelor în apropierea zonelor de distribuire a apei sfinţite, precum şi pentru rezolvarea situaţiilor care ar fi putut să apară cu ocazia desfăşurării manifestărilor, iar o şalupă a Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a supravegheat de pe Dunăre întregul eveniment.

image

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În această zi ortodocşii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului). Apa sfinţită de Bobotează se bea timp de şapte zile dimineaţa pe stomacul gol.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite