Secretul lui Leonardo da Vinci, care i-a prelungit viaţa cu 30 de ani. Cum reuşea să doarmă câte 15 minute din 4 în 4 ore

0
0
Leonardo da Vinci FOTO jurnalspiritual.eu
Leonardo da Vinci FOTO jurnalspiritual.eu

Leonardo da Vinci avea un program special de somn, care îi asigura o eficienţă maximă la lucru. Printr-un somn fragmentat, însumând zilnic doar o oră şi jumătate, geniul şi-a prelungit practic, existenţa cu circa 30 de ani.

Cercetătorul Claudio Stampi a scris în lucrarea "Why We Nap" (n.r. De ce dormim) că faimosul inventator Leonardo da Vinci avea un mod unic de odihnă. Dormea timp de 15 minute la fiecare patru ore. În total, dormea doar 1,5 ore pe zi.

Leonardo da Vinci era adeptul somnului polifazic, adică îşi împărţea somnul obişnuit în mai multe părţi.
Se pare că unul din secretele lui Leonardo da Vinci era o formulă specială de somn: dormea 15 minute din 4 în 4 ore, ceea ce reprezintă o oră şi jumătate de somn zilnic în loc de opt (cu o economie de timp de 75 la sută).

Timpul pe care îl irosea pentru somn îl putea petrece acum pentru creativitate. Artistul a folosit somnul polifazic mulţi ani din viaţa sa, fără a se confrunta cu oboseala.

În acest fel nu a trăit “numai” cei şaptezeci de ani care rezultă din registrul stării civile ci, proporţional, aproape o sută de ani, ceea ce explică, lăsând la o parte geniul, vastitatea şi bogăţia atât a culturii acumulate, cât şi a operei realizate.

La animale, somnul este cu precădere polifazic (nu se concentrează pe timpul nopţii, este fragmentat în mai multe episoade de-a lungul celor 24 de ore). Cercetătorii au ajuns la concluzia că omul a fost împins către un comportament monofazic din necesitate, în vremurile în care lupta pentru supravieţuire, animalul-om fiindu-I greu să vâneze noaptea, să-şi concentreze în orele nocturne nevoia lui de somn.

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite