Avem nevoie de minimum 7 ore de somn, zilnic. O treime din pacienţii cu tulburări de somn apelează la medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburările de somn pot avea mute cauze. Netratate duc la anxietate sau depresie sau chiar la infarct
Tulburările de somn pot avea mute cauze. Netratate duc la anxietate sau depresie sau chiar la infarct

Mâine este Ziua Mondială a Somnului. Sloganul de anul acesta este - Somnul odihnitor este un vis accesibil - şi pune accent pe faptul că multe din tulburările de somn pot fi prevenite sau tratate. Cu toate acestea, mai puţin de o treime din pacienţi caută ajutor medical.

Unu din 10 copii are risc de a dezvolta tulburări de respiraţie în timpul somnului, arată rezultatele primului studiu de acest fel din România, a declarat astăzi, prof.dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. 

La nivel internaţional, a mai spus profesorul, sunt date actuale care subliniază evoluţie acestor probleme către viaţa de adult.

Lipsa somnului sau o calitate proastă a acestuia are un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi condiţii favorizante ale depresiei sau anxietăţii, a mai spus dr. Mihălţan.

Declaraţiile  au fost făcute cu o zi înainte de Ziua Mondială a Somnului, celebrată pe 18 martie.

La rândul ei, dr. Oana Deleanu a declarat că somnul neodihnitor şi oboseala din timpul zilei ascund de multe ori patologii ale somnului cu multiple implicaţii cardiovasculare, metabolice şi socio-economice. Un număr deloc neglijabil de accidente mortale, provocate de adormirea la volan, au fost asociate cu tulburări ale somnului. Dr. Deleanu a adăugat că persoanele care suferă de apnee în somn sunt de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate în accidente de maşină.

Cei doi medici au insistat pentru respectarea regulilor igienei somnului printre care se numără mersul la culcare la oră fixă în fiecare seară, minimum 7 ore de somn în fiecare noapte, scoaterea televizorului din camera în care dormim, renunţarea la exerciţiile fizice înainte de culcare şi la băuturile carbogazoase care provoacă reflux esofagian şi în acest fel ne tulbură somnul.

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale a Somnului este - Somnul odihnitor este un vis accesibil - şi pune accentul pe faptul că tulburările de somn pot fi prevenite şi tratate. Cu toate acestea, susţin medicii, doar o treime din pacienţi apelează la ajutor medical.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite