SECOM riscă să piardă finanţarea europeană pentru lucrările din Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali întruniţi în şedinţă extraordinară FOTO Corina Macavei
Consilierii locali întruniţi în şedinţă extraordinară FOTO Corina Macavei

Întruniţi joi în cadrul unei şedinţe extraordinare, consilierii locali au cerut explicaţii conducerii societăţii SECOM, furnizorul de servicii apă-canal în Mehedinţi, despre riscul pierderii finanţării unui proiect cu fonduri europene privind modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare pentru Drobeta Turnu Severin.

Lucrările de modernizare şi extindere la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare care urmau să fie efectuate la Drobeta Turnu Severin, pe fonduri europene, nu au început nici până la această oră, deşi termenul de finalizare este 31 decembrie a.c.. Cum proiectul este abia în faza de evaluare, adică nu a fost desemnat nici măcar firma care ar fi trebuit să se ocupe de lucrare, este greu de crezut că până la sfârşitul anului se va respecta acest termen.

„Problema la SECOM este că la finalul anului 2015, pe 31 decembrie trebuie să se finalizeze implementarea acestui proiect de la SECOM, este un proiect de 70 de milioane de euro, iar problema majoră cu care ne confruntăm este că pentru Turnu Severin nici măcar nu s-au terminat procedurile de licitaţie, atfel încât să se piardă acest proiect este major. Până la 31 decembrie, în câteva luni de zile este puţin probabil să se termine şi licitaţia, să se facă şi proiectul, să se implementeze şi să fie făcută şi lucrarea”, spune viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cârjan.

Prezent la şedinţă pentru a da explicaţii consilierilor locali, dorectorul de la Secom, George Lupulescu, nu a putut garanta că lucrările vor fi finalizate până la 31 decembrie.

„Suntem foarte întârziaţi, nimeni nu poate să spună că se vor semna toate contractele şi că se vor termina până la sfârşit. Nu poate cineva să garanteze din cauza legislaţiei că lucrarea va fi finalizată până la sfârşitul anului 2015. Noi facem tot posibilul”, a declarat George Lupulescu.

În aceste condiţii, viceprimarul Daniel Cârjan spune că responsabilitatea politică îi aparţine în exclusivitate primarului Constantin Gherghe pentru posibila pierdere a acestui proiect:

„De aceea noi am atras atenţia conducerii SECOM asupra acestui aspect şi mai mult decât atât eu cel puţin a solicitat primarului Constantin Gherghe să-şi asume răspunderea pentru situaţia existentă la SECOM, având în vedere că acel consiliu de administraţie de la SECOM este după cum se cunoaşte apropiat actualului primar şi până la urmă primarul are un mandat să dea răspundere şi socoteală în faţa cetăţenilor pentru tot ceea ce se întâmplă. Până acum am văzut că domnul primar atunci când este o problemă mai delicată fuge de responsabilitate şi astăzi i-am cerut în şedinţă publică să nu mai fugă de responsaibilitate şi să explice oamenilor, dacă Doamne fereşte se pierde proiectul, de ce s-a pierdut. Răspunderea politică îi aparţine în exclusivitate primarului Constantin Gherghe”.

Primarul Constantin Gherghe nu a fost prezent la şedinţa de Consiliu Local.

Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Mehedinţi” are o valoare de 315.987.420 RON (din care autorităţile locale contribuie cu 1,84 la sută, SC SECOM SA cu 7,79 la sută prin intermediul unui împrumut contractat, 11,99 la sută contribuţie la bugetul de stat şi 78,38 la sută – contribuţie Uniunea Europeană, fonduri europene). În proiect sunt prinse mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi, inclusiv municipiul Drobeta Turnu Severin.
 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite