Se poate şi la noi. România a implementat conceptul de navă multifuncţională la nivel european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava multifuncţională din Portul Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Nava multifuncţională din Portul Turnu Severin FOTO Corina Macavei

România se poate mândri cu faptul că a implementat cel mai modern sistem de preluare şi prelucrare a deşeurilor pentru tot cursul Dunării, devenind astfel un etalon pentru toate celelalte ţări, care vor trebuie să-şi dezvolte sisteme asemănătoare. Austria a cerut deja proiectul românesc Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, creatorul acestui concept.

Printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană cu 8 milioane de euro, patru porturi dunărene, respectiv Drobeta Turnu Severin, Călăraşi, Giurgiu şi Cernavodă au fost dotate cu nave multifuncţionale, care au misiunea de a recolta deşeurile de la navele fluviale şi a interveni în cazul poluărilor accidentale pe Dunăre.

„Este un proiect,  un concept sută la sută românesc, iar navele sunt realizate în România în Şantierul Naval de la Giurgiu. Până în momentul de faţă Austria ne-a solicitat să le punem la dispoziţie proiectul pentru că aceste nave sunt multifuncţionale şi deci pot folosite nu doar pentru destinaţia iniţială”

spune Cristian Matei, directorul general al Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale.

Aceste nave au o caracteristică foarte importantă pentru că pot recolta deşeurile în timp ce nava este în marş, asta însemnând că reduce timpii de operare şi de staţionare a navelor care tranzitează cele patru porturi.

Pentru prima dată Portul din Drobeta Turnu Severin este dotat cu o navă care poate interveni în cazul poluărilor cu hidrocarburi pe Dunăre. Această problemă trenează de ani de zile, în condiţiile în care mulţi navigatori sfidează legile şi deversează în Dunăre apele de santină. Doar intervenţia celor de la Apele Române, însă de multe ori tardivă, mai estompa efectele acestor poluări prin împrăştierea pe suprafaţa apei a unor substanţe de tip Spilsorb.

„Această navă era foarte importantă pentru judeţul Mehedinţi deoarece ea va completa sistemul integrat de management al ISU la nivelul judeţului nostru. Practic, aveam două riscuri care erau foarte greu de gestionat deoarece pe fluviul Dunărea atât inspectoratul nostru cât şi structurile de intervenţie din cadrul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă nu au echipe specializate. Ea va putea sigura intervenţia la incendiu pe fluviul Dunărea şi, de asemenea, ea va putea face o depoluare a deşeurilor care sunt la nivelul apelor dunărene”, a precizat col. Florentin Dragomir, adjunctul ISU Drobeta.

Directorul adjunct Dan Ofiţeru spune că poate interveni şi în situaţii de îngheţuri să spargă gheaţa şi, de asemenea, poate să asigure accesul la danele de operare şi multe alte servicii, cum ar fi manevra şi legarea navelor aflate în dificultate.

În Portul Drobeta Turnu Severin, într-o a doua etapă a acestui proiect, se va realiza şi o staţie pentru epurarea şi tratarea deşeurilor provenite din Dunăre, o staţie care va dispune de cele mai noi tehnologii în acest domeniu. Este foarte posibil ca această staţie să fie realizată de o firmă din Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite