Românii vin acasă de sărbători: „E greu în Italia, fiindcă suntem printre străini, te muncesc, te exploatează la maxim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul în Vama Porţile de Fier I a crescut în ultimele zile simţitor, cu circa 30 la sută.  În ultimele 24 de ore, Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I a fost tranzitat de peste 4000 de persoane, cu 1400 mijloace de transportat.

Poliţiştii de frontieră mehedinţeni  au luat măsuri speciale pentru evitarea aglomeraţiei în Punctul de Trecere a Frontierei de la Porţile de Fier, care s-ar putea produce din cauza românilor care se întorc acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă.

„Ca în fiecare an de sărbătorile de iarnă a crescut traficul prin Porţile de Fier I. Până astăzi traficul a crescut cu aproximativ 30 la sută, la momentul actual datorită contextului internaţional la frontiera română se execută controale sistematice pentru  toţi cetăţenii Uniunii Europene. La nivelul punctului s-au dispus măsuri pentru fluidizarea traficului, a fost suplimentat numărul de lucrători, astfel încât se lucrează pe toate benzile atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din România nu există timpi de aşteptare”, a precizat comisarul  Irinel Coman, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I.

Traficul prin Vama Porţile de Fier I a crescut în ultimele zile

Sărbătorile nu sunt la fel de frumoase ca acasă. Cel mai bine o ştiu românii plecaţi la muncă în străinătate care fac tot posibilul să fie alături de copii şi părinţi la sfârşit de an. 

„Cred că am făcut 1200 de kilometri până acasă, nu am mai ajuns acasă de ceva ani. Ca acasă nu e nicăieri, ne aşteaptă mama, soacra, prietenii, toţi cei dragi. Imi era dor în primul rând de mama mea şi apoi de tradiţiile noastre care sunt cele mai frumoase, locurile şi mâncarea românească”, spune o doamnă care a trecut marţi prin Vama de la Porţile de Fier I.

„Venim din Italia de la muncă, mergem acasă să petrecem sfintele sărbători. Ne aşteaptă sora, cumnata, bunicii, mama, prietena, am adus pentru fiecare câte ceva”, spune un bărbat care munceşte la o firmă de transport în Italia. 
image

„Vom petrece de sărbători acasă, ne aşteaptă familia. Ca la noi acasă nu e nicăieri. E greu în Italia, fiindcă suntem printre străini, te muncesc, te exploatează la maxim. Am dori să muncim la noi în ţară, să nu stăm departe de ţară”, spune un alt român care munceşte la aceeaşi firmă în Italia.

Românii care se întorc acasă să petreacă sărbătorile de iarnă vin încărcaţi cu daruri pentru cei dragi.

„Vrem să ajungem de sărbători acasă, am ţinut cu tot dinadinsul să venim fiindcă nu am mai ajuns de mult în ţară. Faţă de aici e mai bine acolo. Ne era dor de preparatele româneşti, toate magazinele româneşti le-am devastat acolo, dar nu au gustul celor de aici fiindcă transportul le depreciază calitatea”,  spune un român care munceşte în Italia.

„Am bătut drum lung ca să ajung acasă de sărbători. Din păcate nu mă aşteaptă nimeni, ne-am împrăştiat peste tot. Copiii sunt plecaţi la muncă în Franţa, mai venim în ţară de dorul locurilor natale şi al tradiţiilor”, spune un bărbat din judeţul Gorj.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite