Producătorii agricoli din Mehedinţi cer modificarea preţului de referinţă la cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia la grâu a fost afectată de ploi şi grindină FOTO Corina Macavei
Producţia la grâu a fost afectată de ploi şi grindină FOTO Corina Macavei

Dată fiind producţia foarte slabă şi de proastă calitate a grâului în judeţul Mehedinţi, producătorii agricoli solicită stabilirea unei preţ de referinţă pentru producţia anului 2014 de 0,50 lei pe kilogram.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, a purtat discuţii cu consilierii judeţeni din comisia de agricultură privind modificarea preţurilor de referinţă la cereale, aprobate în luna martie a.c.

Practic, Consiliul Judeţean Mehedinţi, prin hotărârea nr. 55 aprobată în şedinţa din 28 martie a.c. a aprobat preţurile medii la principalele produse agricole pentru anul agricol 2014 după cum urmează: grâu – 0.65 lei /kg, ovăz – 0,65 lei /kg, porumb – 0,60 lei /kg, orzoaica – 0,65 lei/ kg, floarea soarelui – 1,00 lei / kg, rapiţă – 1.20 lei /kg.

Numai că preţurile stabilite în luna martie nu concordă deloc cu preţurile oferite la ora actuală de traderii din agricultură, nu reflectă nici pe departe realitatea de pe piaţa de cereale întrucât producţia la grâu este slabă şi de proastă calitate. Aşa se face că producătorii agricoli solicită modificarea acestor preţuri de referinţă pentru anul 2014, preţuri în funcţie de care se calculează de către Fisc impozitul pentru producţia obţinută în 2014.

De altfel, există şi posibilitatea legală ca preţul de referinţă la cereale să fie modificat în cursul anului fiscal în funcţie de evoluţia preţurilor de pe piaţă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 102 din 14 noiembrie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571 din 2003 privind codul fiscal.

Preşedintele APA Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că la această oră preţul la grâu este de 0,50 lei /kg.

Pe aceeaşi temă:

Aberaţiile preţului de referinţă la grâu falimentează afacerile producătorilor agricoli din Mehedinţi

Ministrul Agriculturii a dat startul campaniei de recoltat floarea soarelui la Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite