Aberaţiile preţului de referinţă la grâu falimentează afacerile producătorilor agricoli din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii din Mehedinţi la o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Fermierii din Mehedinţi la o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Preţul de referinţă al grâului stabilit printr-o hotărâre a  Consiliului Judeţean Mehedinţi duce în pragul falimentului producătorii agricoli din Mehedinţi, care sunt obligaţi acum să plătească un impozit foarte mare pe producţie. Culmea este că fermierii au vândut grâul în 2013 cu cel mult 60 de bani pe kilogram, dar trebuie să plătească ca şi cum l-ar fi vândut cu un leu kilogramul.

Fermierii din Mehedinţi sunt revoltaţi şi spun că afacerile lor vor ajunge pe butuci din cauza acestui preţ de referinţă care nu reflectă nici pe departe realitatea de pe piaţa de cereale. Au vândut grâul cu 0,45 – 0,60 de bani kilogramul, dar acum sunt obligaţi să achite impozitul de 16 la sută pe producţia obţinută în 2013 la preţul de referinţă de 1 leu kilogramul. Producătorii agricoli au cerut o întâlnire la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în speranţa că se mai poate face ceva pentru remedierea acestei greşeli.. „Am venit la Consiliul Judeţean pentru că mi s-au părut nişte aberaţii ca să plătim impozit pe arendă la nişte sume exorbitante. Să luăm un calcul: un cetăţean care are un hectar arendat, un contract de arendă de 600 kg de grâu la hectar ar trebuit, potrivit acestor norme stabilite, să-i reţinem 72 de lei impozit pentru arendă, iar arendaşul să mai plătească pentru cele 600 kilograme de grâu încă 1440 de lei TVA. Mi se pare o aberaţie să calculezi un TVA la cel căruia i-am dat grâul ca arendă pentru că mi-a închiriat acest teren. Ori acest TVA nu se încasează niciodată şi atunci la un hectar de grâu ar trebui să plătim într-un an de zile 1512 lei adică echivalentul la 250 kilograme de grâu. După spusele dumnealor, din cele 600 kilograme să-i reţin 250 de kilograme şi să-i mai dau cetăţeanului 350 de kilograme sau să vin peste contract cu un cost de 250 de kilograme”, spune Nicolae Bâlcă, un fermier din comuna Dârvari, care trebuie să achite la Finanţele Publice peste 200.000 de lei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, a declarat că acest preţ de referinţă la grâu a fost stabilit pentru anul 2013, aşa cum prevede legea, adică la propunerea Direcţiei Agricole Mehedinţi. Din acest motiv, Georgescu a considerat că în cea mai mare parte vina aparţine Direcţiei Agricole, în acest sens cerându-i demisia directorului Ştefan Răceanu de la această instituţie. De cealaltă parte, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi a precizat că preţul de referinţă a fost stabilit după preţul pieţii de la acea vreme.

„Am stabilit preţul de referinţă în perioada în care ne-a fost solicitat, la început anului fiscal, aşa cum scrie în lege, acela era preţul pieţii în acel moment fiindcă în 2012 producţia a fost destul de mică şi automat preţurile au crescut. (...) Cauzele sunt multiple, producţie mare, neavând spaţii de depozitare au fost nevoiţi să vândă din câmp unor anumite persoane care le-au oferit preţuri mici şi de aici s-a ajuns la această problemă. Normal preţul de referinţă îi avantajează pentru că dacă ar vinde la acest preţ ar avea acoperite cheltuielile de producţie care sunt destul de mari la orice cultură şi  asta a fost unul din motivele pentru  care preţul de referinţă nu poate scadă sunt anumite limite pentru că atunci nu este eficient”, a declarat Răceanu. Chiar dacă este o aberaţie, iar fermierii nu au vândut grâul la preţul de 1 leu pe kilogram, Administraţia Financiară spune că pentru anul 2013 nu se mai poate face nimic, iar normele de venit sunt calculate după acest preţ de referinţă. Fermierii, persoanele fizice şi juridice care i-au în arendă terenuri de la persoane fizice, pot doar să conteste în instanţă aceste norme şi dacă obţin câştig de cauză pot să schimbe aceste calcule.

„Ei trebuie să depună o declaraţie organului fiscal la momentul vânzării sau atribuirii contravalorii arendei către arendatori. Atunci ne informează că au făcut aceste atribuiri şi în termen de 25 de zile depune şi declaraţia şi achită organului fiscal 16 la sută la valoarea produselor diminuată cu 25 la sută cota forfetară la care au dreptul potrivit legii”, a declarat Virgil Breazu de la AFP Turnu Severin.

32.000 de fermieri afectaţi

Preşedintele Asociaţiei  Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că în judeţul Mehedinţi sunt afectaţi 32.000 de fermieri, la care Finanţele Publice le-au stabilit aceste norme de venit. „Nu este normal să plătim mai mult decât este. Este o mare problemă, pentru că atunci când s-a stabilit această normă de venit nu s-a luat în calcul dacă în acel an este secetă, dacă omul investeşte în pământ deşi nu ştie sigur dacă va scoate aceşti bani. În caz că este secetă, că nu se obţine producţia estimată, dar omul va trebui să plătească. Cu toate că nu mai este o lege a calamităţilor în România, deci nimeni nu despăgubeşte pentru secetă”, a spus Cornel Stroescu. Preşedintele APA Mehedinţi a solicitat autorităţilor judeţului ca pe viitor orice hotărâre care priveşte soarta fermierilor să nu mai fie luată fără o dezbatere şi o consultare în prealabil a acestora.

Să facă cine vrea pâine pentru România”

De altfel, Nicolae Bâlcă de la Dârvari crede că toate birurile puse pe spinarea  agricultorilor din România sunt făcute pentru a-i descuraja: „Vor să distrugă agricultura din România ştiind că de la 1 ianuarie 2014 persoanele fizice din Uniunea Europeană au voie să cumpere teren, s-au gândit ca pe noi fermierii din România să ne termine ca să poată străinii să cumpere teren. Eu consider că este un lucru premeditat. Preţul de referinţă la 1 leu dublează impozitele şi practic ne-a decapitalizat, iar noi suntem în situaţia, deja mulţi suntem în control la Fisc.  Vor veni să ne pună sechestru pe utilaje şi pe tot ce avem. Eu unul am 600 hectare de teren, am făcut din pasiune agricultură, anul trecut am făcut investiţii foarte mari în utilaje, sunt dispus să dau pământul la oameni, să-mi vând utilajele şi să-mi văd de treaba mea şi să facă cine vrea pâine pentru România”. 

Şi Nicu Stroescu, administratorul fermei de la Gîrla Mare, spune că mulţi fermieri vor fi grav afectaţi, mulţi probabil fiind în imposibilitate de a-şi mai continua activitatea.

„Preţul de referinţă mare pentru fermieri măreşte baza de impozitare pentru suprafeţele de teren lucrate de persoanele fizice şi persoanele fizice autorizate. Deci automat mărindu-se norma de venit se va mări şi impozitul, iar acest preţ de referinţă nu reflectă preţul real la care s-a vândut pentru că toţi fermierii îşi vând producţia imediat după recoltare ca să poată relua producţia şi să poată plăti datoriile pe care le au din anul agricol care s-a încheiat. Un pensionar care are două hectare va plăti impozitul acesta pe suprafaţa agricolă din pensie, nu va mai plăti din producţia obţinută şi aşa el obţine mai puţin şi face agricultură de subzistenţă care au suprafeţe mai mari de teren şi au făcut rate pentru utilaje, pe tehnologie foarte bună la grâu care este foarte scumpă. Probabil li se va pune sechestru pe mijloacele fixe, pe proprietăţi  de către Fisc pentru că aţi văzut că Fiscul nu se joacă când intri în datorie, îţi pune poprire pe conturi şi îţi blochează toată activitatea”, a spus Nicu Stroescu.

Pentru anul 2014, există posibilitatea, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţe, ca preţul de referinţă la cereale să fie modificat în cursul anului fiscal în funcţie de evoluţia preţurilor de pe piaţă, astfel că cel mai probabil situaţia cu care se confruntă acum fermierii din Mehedinţi să nu se mai întâmple.

Citiţi şi:

Fermierii din Mehedinţi reacţionează împotriva preţului de referinţă la grâu

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite