Povestea impresionantă a unui copil de şase ani care luptă pentru viaţa sa: „Vreau să mă ajute oamenii să mă fac bine, să mă joc cu mingea, să joc fotbal, să merg cu bicicleta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius cere ajutorul oamenilor de bine FOTO Corina Macavei
Marius cere ajutorul oamenilor de bine FOTO Corina Macavei

Timpul este cel mai mare duşman pentru un băieţel de doar 6 ani din comuna mehedinţeană Gruia. De câţiva ani a fost descoperit ca purtător al virusului hepatic B, iar ficatul lui este într-o continuă degradare. Are nevoie urgent de un transplant de ficat, dar părinţii nu pot fi donatori pentru ca suferă de aceeaşi boală. Cu inima plină de speranţă micuţul cere ajutor celor din jur.

Are doar şase anişori şi o dorinţă mare de a trăi. L-am găsit pe Marius alături de colegii săi din clasa pregătitoare de la şcoala din Gruia. Doamna învăţătoare le dăduse ceva de colorat şi era preocupat să respecte tema. Nu lipseşte de la şcoală decât atunci când este nevoit să meargă la doctor. Ştie că este bolnăvior, dar ca orice copil la vârsta sa îşi doreşte să se poată juca şi să mănânce o felie de tort. Fiindcă nu are voie să facă efort fizic nu participă la orele de sport şi suferă mult din cauza asta. “Vreau să mă ajute oamenii să mă fac bine, să mă joc cu mingea, să joc fotbal, să merg cu bicicleta”, ne-a spus Marius.

Primele semne ale bolii au început la doi ani şi şapte luni. Bunicii au observat că Marius obosea repede, îi curgea sânge din nas şi, uneori nu se mai putea ţine în picioare. Au crezut că este vorba doar de o banală anemie şi au mers la Timişoara pentru un consult. Acolo, medicii i-au pus diagnosticul: hepatită B. S-a născut cu această boală pentru că mama sa era la rândul ei purtătoare a virusului hepatic B. La trei ani  I s-a făcut o puncţie hepatică, apoi a urmat un tratament cu interferon, cu Epivir, dar trupul lui firav nu a suportat aceste medicamente, iar starea de sănătate a copilului se degradează continuu. Medicii au spus familiei că singura şansă pentru Marius Căianu este doar un transplant de ficat.

„Medicii au spus că nu mai ştiu ce tratament să-i mai dea, fiind mic organismul lui este foarte sensibil. Am încercat cu interferonul, dar nu l-a tolerat, apoi am încercat cu epivir, am mai încercat cu diferite ceaiuri, dar analizele îi ies foarte prost. El începe să obosească din ce în ce mai mult, nu ia în greutate, nu creşte. Acum de când nu-i mai dăm niciun tratament - fiindcă au spus medicii că nu mai ştiu ce să-i recomande - am observat că-l dor picioruşele, nu mai este cum era el activ, să alerge, foarte repede oboseşte, îngălbeneşte. Poate o fi vreun medic specialist care ar putea să ne ajute, am vrea să-i dăm şi lui o şansă , să trăiască şi el, să fie un copil normal” , a spus  Iuliana Keresztes, bunica lui Marius.

De la trei ani, de când medicii au descoperit că suferă de hepatita B a urmat un regim alimentar strict, greu de acceptat pentru un copil de şase ani.

„Nu am voie să mănânc ouă prăjite, cartori prăjiţi, nu am voie ciocolată, aş vrea o felie de tort”

spune Marius.

Mama lui este plecată la muncă în Spania unde câştigă 200 de euro, iar tatăl l-a părăsit atunci când a auzit că este bolnav.

Profesorii de la Şcoala din Gruia, spun despre el că este ca “argintul viu”. “Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa ceva cu el. Marius este un copil minunat, este un copil energic, este un copil bun. Sunt alături de părinţi şi fac şi eu un apel la oamenii de bine să-l ajute”, a spus directorul şcolii, Iulia Neamţu, care abia şi-a putut stăpâni lacrimile.  Şi învăţătoarea lui Marius face un apel la oamenii cu suflet pentru a-i întinde o mână de ajutor lui Marius. „Marius este un copil plin de viaţă. Dacă nu îi cunoşti problema nici nu îţi dai semaa că suferă de această boală. Dacă se paote face ceva pentru el, are atâta dorinţă de a trăi. Nu stă în puterea noastră, în puterea mea ca să-l ajut. M-a impresionat faptul că bunicii lui îşi doresc doar ca Marius să trăiască. Este un copil foarte activ, nu lipseşte  niciodată de la şcoală, decât atunci când merge cu bunica la spital”, spune învăţătoarea Cornelia Lascu.

Toţi cei care dorsc să-l ajute pe Marius să trăiască pot depune sume de bani într-un cont deschis de către bunicii lui (RO 87BRDE260SV42823362600).


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite