Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea critică modul de autorizare a caselor construite pe malul apei la Eşelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, prezenţi marţi în Mehedinţi, au solicitat autorităţilor locale să facă o evaluare a pagubelor produse de inundaţii la Orşova şi Eşelniţa şi în funcţie de această raportare se vor acorda ajutoare de la Guvern. Totuşi, cei doi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că s-au acordat autorizaţii de construcţie în zone cu risc de calamitate.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Gabriel Oprea au văzut la faţa locului, în Eşelniţa, cea mai afectată localitate din judeţul Mehedinţi, efectele prăpădului produs de ploile torenţiale. Foarte afectate au fost casele situate pe malul râului Eşelniţa, cinci dintre acestea fiind efectiv luate de apă. Şi primăria localităţii are de suferit pentru că a fost afectată şi lucrarea de apă-canalizare pe fonduri europene, în valoare de 4 milioane de euro.

Cei doi reprezentanţi ai Guvernului au criticat faptul că s-au acordat cu prea mare uşurinţă autorizaţii de construcţie a caselor  în zone cu risc de calamitate.

„Din păcate foarte mult case pe malul apei, spunea domnul primar că doar la o sută de ani se întâmplă, dar uitaţi că o dată la 100 de ani dacă e aşa, se întâmplă. Avem aici pompieri, jandami, poliţiştii, care ajută locuitorii să-şi dea apa din curţi. Sunt oameni speriaţi, aţi văzut bătrâna care plângea, aşa este la greu. Noi am venit aici să le arătăm oamenilor că nu sunt singuri, că suntem aici să-i ajutăm. Solicitarea iniţială a fost să aducem motorină, alimente, cazarmament. Le-am adus. Acum primarul care este aici, primarul de la Orşova, prefectul încep să facă evaluări.De ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

„Trebuie să spunem încă o dată pentru a nu ştiu câta oară că nu se respectă regimul de autorizare, s-au acordat autorizaţii de construcţii în această zonă care este supusă riscului de calamitate. Indiferent ce se spune că sunt cursuri de apă care sunt seci sau cursuri de apă care au debit foarte mic, atunci când plouă pe aceşti versanţi, nu îţi trebuie foarte multă carte ca să înţelegi că se strânge foarte multă apă şi loveşte exact în malul apei. Din acest motiv s-a întâmplat ce s-a întâmplat aici, sper să înţeleagă toată lumea că asta nu este o zonă unde se poate construi”, a spus la rândul său, Liviu Dragnea.

Localnicii afectaţi de inundaţii au cerut sprijinul celor doi miniştri, o bătrânică cu lacrimi în ochi plângându-se că a rămas fără gardul de la casă.

VEZI VIDEO AICI

Marţi, efective sporite de la pompieri, poliţe jandarmi şi poliţie de frontieră se aflau la Eşelniţa pentru a ajuta localnicii la scoaterea apei din gospodării.

Gabriel Oprea a mai spus că în zonă vor fi aduşi alţi 100 de jandarmi de la Craiova pentru a ajuta la decolmatarea râului Eşelniţa.

„Principalul lucru pe care trebuie să-l facă este să aducem utilaje aici, trebuie blocat un braţ de la acest râu, în sat trebuie redirecţionată scurgerea de pe versanţi pentru a proteja un rând de case. Cei de la Ministerul de Interne ajută să scoatem noroiul din case şi din curţi. Este important aici, în această zonă, să protejăm de viitură, s-a găsit un drum pe unde să vină un utilaj ca să poată aducă pietre mari pentru a bloca un braţ al râului să nu mai lovească în această zonă. În Orşova le-am cerut să se implice mai mult să-l ajute mai mult pe primar, să fie mult mai coerenţi în decizii pentru că acolo este într-adevăr un oraş foarte mult lovit”, a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit primarului comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru, în localitate au fost luate de apă cinci case, alte 17 au fost avariate şi, de asemenea, a fost afectată activitatea unui număr de patru agenţi economici. Două persoane au fost date dispărute în cursul zilei de luni şi, deocamdată, nu au fost găsite. De luni, localitatea Eşelniţa a rămas fără energie electrică, apă, telefonie mobilă şi fixă.

Citeşte şi:

Vicepremierul Gabriel Oprea s-a contrat cu o măicuţă de la Sf. Ana din cauza unui drum care duce spre mănăstire

Inundaţii în Mehedinţi: un mal surpat în cratierul Graţca din Orşova a acoperit maşini şi clădiri. Traficul pe Clisura Dunării este blocat

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite