Insulte la adresa senatorului PDL Marius Bălu din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dotarea blocului materno-infantil din Drobeta Turnu Severin cu aparatura medicală necesară încinge spiritele în rândul politicienilor locali.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, actualmente senator PDL de Mehedinţi, Marius Bălu, a acuzat recent în cadrul unei conferinţe de presă, ilegalităţi în procedura de achiziţie a aparaturii medicale.

"Procedura este total ilegală, suma este mult mai mare faţă de suma estimată în proiect pentru a se dota, ştiu foarte bine proiectul Blocului Materno- Infantil, doar eu l-am făcut. Este vorba despre 2,5 milioane de euro necesari pentru dotare. De unde a apărut suma de aproape patru milioane de euro din caietul de sarcini aferent acestei achiziţii? La licitaţie a apărut o singură firmă, este un aranjament foarte clar. Diferenţa este enormă, diferenţa trebuie să dea de gândit tuturor organelor competente", a declarat Marius Bălu. Senatorul a mai spus că hotărârea Consiliului Judeţean de aprobare a finanţării pentru dotarea cu aparatură a Maternităţii este ilegală şi, în plus, contractul de împrumut în sistem de leasing financiar nu are avizul Ministerului Finanţelor, aviz absolut obligatoriu.

Afirmaţiile parlamentarului mehedinţean l-au iritat teribil pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi, totodată preşedinte PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, care vineri în cadrul unei conferinţe de presă l-a făcut pe Marius Bălu „idiot şi dobitoc”.

Pentru promisiunea neonorată privind deschiderea maternităţii până la sfîrşitul anului, preşedintele CJ Mehedinţi a invocat  durata procedurillor,  care trebuie urmate pentru accesarea unui împrumut.
"Faptul că astăzi s-a întârziat şi nu suntem în situaţia, aşa cum am promis, ca până la finele lunii decembrie să se nască în Maternitate, nu se datorează decât faptului că legislaţia, etapele care trebuie parcurse au un curs firesc pe care nu poţi să-l depăşeşti. Dacă-l depăşeşti, îl încalci, dacă îl încalci, ai probleme", a mai spus Duicu. Conform preşedintelui CJ Mehedinţi, la licitaţia publicată pe SEAP pentru dotarea Blocului Materno-Infantil s-a înscris o singură firmă, licitaţia a fost adjudecată, s-a trecut de etapa tehnică a procedurii, urmând să se realizeze precontractul şi mai apoi documentaţia să fie depusă la Minsiterul Finanţelor pentru a obţine avizul Comisiei de avizare, necesar pentru finanţare.
"Faptul că a venit o singură firmă nu este vina nimănui, este singura firmă care s-a înscris. Nu-şi permite nimeni să facă un contract ilegal, pentru că nici nu se poate să faci un contract ilegal. Doar pe vremea PDL puteai să faci contracte ilegale, pentru că după ce s-a adjudecat şi a fost singura firmă, s-au depăşit cele 45 de zile în care a stat pe SEAP, este un termen pe care se stă pe SEAP, 45 de zile. Poate înţelege şi Bălu cum se face că a stat degeaba patru ani de zile preşedinte la Consiliul Judeţean. După 45 de zile s-au deschis ofertele. Prima ofertă care a fost finalizată a fost etapa tehnică, etapa tehnică în ce a constat? Ca toate caracteristicile şi datele tehnice pe care le-am solicitat prin caietul de sarcini să se regăsească în această adjudecare. Până nu fiecare medic, fiecare specialist, fiecare şef de secţie nu a convenit cu firma care a adjudecat, nu şi-a pus semnătura şi ştampila că este de acord cu aparatura care va fi adusă, nu s-a trecut de faza tehnică. S-a depăşit etapa tehnică, s-a trecut la a doua fază, etapa economică. Zilele trecute, împreună cu firma care s-a ocupat de finanţare, a fost întâlnirea cu juriştii, cu aparatul Consiliului Judeţean, cu aparatul spitalului. A treia etapă care urmează este precontractul împreună cu alte două etape finalizate, se face un draft de documente, care merg la Ministerul Finanţelor, la Comisia de avizare de care vorbea domnul Bălu. Deci domnul Bălu, din punctul meu de vedere, este un idiot şi un dobitoc", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Contactat telefonic pentru a comenta jignirile aduse la adresa sa, senatorul Marius Bălu a declarat următoarele: “Această ieşire în decor este dovada clară că afirmaţiile mele sunt adevărate şi susţinute de punctul de vedere al Ministerului de Finanţe că toată  procedura privind dotarea blocului materno infantil este ilegală. Cât despe cele spuse de Duicu nu am ce să comentez, obiectivul meu în politică este binele mehedinţenilor  şi nu mahalagismele unui individ de teapa lui Duicu. Acolo unde nu există nici cel puţin cei şapte ani de acasă, orice comentariu este de prisos.”.

Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin intenţionează să procure în sistem de leasing financiar echipamente medicale în valoare de 2,5 milioane de euro pentru dotarea blocului materno-infantil, Consiliul Judeţean Mehedinţi angajându-se că va garanta acest împrumut. Clădirea blocului materno-infantil a fost inaugurată în data de 1 august a.c., iar la vremea respectivă preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a declarat că până la sfârşitul acestui an această unitate medicală va fi funcţională.

Chiar de la început însă acest contract a născut o serie de suspiciuni, mai ales că intenţia de a contracta împrumutul s-a produs odată cu îndepărtarea de către Consiliul Judeţean Mehedinţi a firmei Tetraedru Medical Consulting, care asigura managamentul privat al celui mai mare spital din judeţul Mehedinţi. Un alt aspect care a ridicat semne de întrebare a fost legat şi de suma foarte mare pe care Spitalul Judeţean Mehedinţi va trebui să o achite, în condiţiile în care în momentul de faţă 80 la sută din sumele pe care le primeşte de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate se direcţionează către plata angajaţilor, iar prestatorii de servicii şi furnizorii de medicamente aşteaptă cu lunile achitarea facturilor.

Citiţi şi:

Spitalul Judeţean Mehedinţi, sărac şi cu datorii. Medicii nu au aparatură medicală, dar au în schimb „plan de internări”

SCANDAL la  Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin. Percheziţii fără precedent în portbagajele medicilor

Maternitatea din Severin se va utila cu echipamente medicale în valoare de 3,5 milioane de euro în sistem de leasing financiar

Recepţia lucrărilor la noua maternitate din Turnu Severin. S-au cheltuit peste 13 milioane de euro, dar clădirea nu are o ventilaţie corespunzătoare

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite