Emil Constantinescu prezent la dezvelirea bustului lui Corneliu Coposu la Turnu Severin

0
0

Astăzi, 14 octombrie, în Parcul ”General Dragalina” din Drobeta Turnu Severin, a fost dezvelit bustul lui Corneliu Coposu, operă a sculptorului Ioan Mercea.

Evenimentul a fost precedat de un simpozion la Palatul Culturii ”Teodor Costescu”, unde au fost prezenţi fostul preşedinte al României – Emil Constantinescu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin – Marius Screciu, membrii asociaţiilor de deţinuţi politici şi deportaţi în Bărăgan din Mehedinţi, Caraş Severin şi Timiş. Invitat special a fost Nicolae Ciurică, singurul partizan în viaţă din România.

”Este pentru mine o emoţie puternică să fiu astăzi aici la dezvelirea unui monument al lui Corneliu Coposu. Pentru mine Corneliu Coposu a însemnat foarte mult, a fost un destin care ne-a unit şi care m-a făcut o dată în plus să înţeleg că este important să-ţi transformi destinul într-o misiune şi sunt mândru că am reuşit să continui idealurile lui Corneliu Coposu. Mai mult decât transpunerea în piatră sau în metal a trăsăturilor unui om care înseamnă mult pentru cei care l-au cunoscut aceste statui înseamnă transpunerea în piatră u unui ideal, a unor mari valori morale, a ceea ce înseamnă valorile dreptăţii, cinstei şi mai ales a patriotismului. Corneliu Coposu a trebuit să facă faţă celei mai cumplite represiunii comuniste care a încercat să înlăture toate tradiţiile neamului nostru pentru a construi omul nou, comunist”, a spus Emil Constantinescu.

”Este o onoare şi bucurie pentru noi ca şi comunitate să găzduim un astfel de eveniment. Într-o societate în care compromisul este din ce în ce mai mare, Corneliu Coposu, Seniorul cum îl numeşte poporul român, rămâne un reper moral, un model pentru noi toţi. Este obligatoriu să cinstim memoria celor care s-au jertfit în anii de început ai comunismului, cei care pentru binele acestei ţări, pentru continuarea valorilor şi tradiţiilor româneşti, au fost închişi în temniţele comuniste, au fost omorâţi. Este un gest de reparaţie morală ca bustul lui Corneliu Coposu să fie aici, să fie amplasat în centrul oraşului Drobeta Turnu Severin. Mulţumesc tuturor pentru eforturile depuse”, a spus primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Cu această ocazie a avut loc şi lansarea cărţilor „Mărturiile lui Nicolae Ciurică, ultimul partizan în viaţă" şi „Fruntaşii generaţiei Marii Uniri, martirizaţi de regimul comunist".

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite