Cum se prepară delicioasa dulceaţă de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţă de nuci FOTO www.gustos.ro
Dulceaţă de nuci FOTO www.gustos.ro

Gospodinele prepară în această perioadă fel şi fel de dulceţuri. Vă propunem, în cele ce urmează, o reţetă  pentru dulceţă de nuci, aparţinând celebrei Sanda Marin, cu care vă puteţi surprinde plăcut musafirii.

100 nuci tinere, ½ kg zahăr, 4 pahare apă, zeama de la ½ lămâie, 1 baton de vanilie.

Se aleg nuci cât mai tinere. Se curăţă de coaja verde cu un cuţit bine ascuţit şi se pun pe măsură ce sunt curăţate într-un castron cu apă rece. Se opăresc cu apă clocotită şi se lasă să stea în apă 10 minute.

Se repetă această operaţie de 4-5 ori, având grijă ca apa pe care o schimbăm de fiecare dată să clocotească. Se spală apoi cu apă rece, schimbând apa tot de 4-5 ori şi ţinându-le câte 10 minute de fiecare dată.

Se pune în tingirea de dulceaţă zahărul cu 3 pahare de apă. Se lasă să fiarbă şi se ia spuma. Zahărul trebuie să fiarbă repede la foc iute, ca să nu se înroşească.

Când începe să se lege siropul, se pun nucile bine scurse de apă, adăugând, după gust, fie vanilie, fie o jumătate de lămâie tăiată felii. Dacă se pune vanilie, se adaugă la ultimele clocote zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă să fiarbă dulceaţa până se leagă.

Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de foc, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară.

Dacă siropul după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Citeşte şi:

Cea mai ciudată dulceaţă, din ceapă roşie şi must de struguri. Reţeta unui desert delicios

Reţete verificate de gem şi dulceaţă de prune, din „patria“ prunelor, Leleasca. Semnul că magiunul e gata

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite