Cum se prepară cea mai aromată dulceaţă de prune coapte. Reţeta Sandei Marin
0Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.
Ingrediente:
O farfurie adâncă plină cu vârf de prune coapte, 1 kg de zahăr, 3 pahare apă, ½ baton vanilie, zeama de la ½ lămâie, 1 l apă de var limpede.
Mod de preparare:
Se curăţă de pieliţe o farfurie adâncă plină de prune coapte. Prunele se curăţă uşor dacă sunt puse într-un tifon sau într-o sită şi introduse cu totul într-un vas cu apă care clocoteşte. Se ţin până când apa dă din nou în clocote. Se scot şi se introduc imediat în alt vas cu apă rece. Prin trecerea bruscă de la cald la rece, pieliţa se încreţeşte şi iese uşor de pe prune.
După ce sunt toate curăţate, se ţin 2-3 ore în apă limpede de var, după care se limpezesc în câteva ape reci. Se scot sâmburii ţinând pruna uşor într-o mână şi împingând sâmburele cu un beţişor ascuţit din partea dinspre codiţă, având grijă să nu se sfărâme pruna.
Se pun pe o sită să se scurgă. Se leagă zahărul cu 3 pahare de apă, se pun prunele, se lasă să dea 2-3 clocote, se iau de pe foc, ţinându-se la o parte un sfert de oră ca să lase zeamă, apoi se pun din nou la foc să fiarbă până se leagă dulceaţa cât trebuie. La ultimele clocote se adaugă vanilia, zeama de lămâie şi câţiva sâmburi de prună, curăţaţi de pieliţă, dar întregi.
Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de maşină, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară.
Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.