Crăciunul fastuos al sârbilor de rit vechi din Clisura Dunării. Ce presupune ceremonialul secular intitulat „Badnjak“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sârbii de la Sviniţa, o localitate mehedinţeană din Clisura Dunării, sunt în sărbătoare astăzi, 7 ianuarie. Localnicii, ortodocşi de rit vechi, respectă tradiţia şi pregătesc mâncăruri alese pentru masa de Crăciun.

Cei peste 1.000 de sârbi din localitatea mehedinţeană Sviniţa sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul. Sâmbătă, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, s-a aprins trunchiul de stejar în curtea bisericii, în cadrul ceremonialului multisecular „Badnjak”.

Cu cât numărul de scântei care ies din stejarul aprins este mai mare, cu atât anul va fi mai bogat. Lumina flăcărilor badniacului aduce de asemenea noroc şi sănătate, fertilitate semănăturilor şi vitelor, precum şi triumful luminii asupra întunericului. După ce au aprins trunchiul de stejar, credincioşii sârbi au asistat la slujba vecerniei, iar la plecare au primit legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le duc acasă, rămurelele semnificând puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizând locul unde s-a născut Iisus.

craciun la sarbii din Svinita FOTO facebook Narcisa Bojin

FOTO Facebook Narcisa Bojin

Conform tradiţiei, care se respectă la Sviniţa de peste 100 de ani, în Ajun, pe masă trebuie să fie 12 feluri de mâncare, iar sub faţa de masă să se pună puţin fân, în amintirea ieslei în care s-a născut Iisus şi bani, ca să aducă noroc. De asemenea, pentru sârbi nu există Crăciun fără prăjitura „cesnica”, în care se pune, de obicei, un bănuţ. Tradiţia spune că cel care-l găseşte va avea noroc tot anul.

„Pe mese se aşează mai multe farfurii, sub care se ascund obiecte care au anumite semnificaţii. De exemplu, cine va alege farfuria sub care există un ban, în anul viitor va deveni bogat, cel care o va alege pe cea sub care sunt grăunţe de grâu, va avea o recoltă mare”, spune primarul comunei, Sviniţa, Nicolae Curici.

După Sfânta Slujbă de Crăciun, sârbii de la Sviniţa vor petrece în familie sfintele sărbători.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite