Cât costă cununia religioasă la Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum Postul Paştelui a trecut, potrivit calendarului ortodox se pot oficia cununile religioase în biserici. Este bine de ştiut pentru viitori miri că şi acest serviciu religios, ca orice alt serviciu costă.

Sunt biserici în Turnu Severin, unde lucrurile sunt clare în sensul că tarifele sunt afişate, astfel ca toţi cei interesaţi să ştie din capul locului cât îi costă cununia religioasă.  Parohiile în general şi-au stabilit propriile tarife, iar aceşti bani care se strâng, cel puţin teoretic, se duc pentru întreţinerea bisericii.

Cum o căsătorie nu se face de pe azi pe mâine, iar restaurantul unde va avea loc petrecerea ori fotograful sunt rezervaţi cu câteva luni înainte, la fel se procedează şi în cazul cununiilor religioase. Viitori miri trebuie să meargă la biserica unde doresc să aibă loc cununia şi să facă o programare, ocazie cu care scot din buzunar între 100 şi 150 de lei. În cazul în care, niciunul din cei doi viitori soţi nu aparţin de parohia respectivă, dar ţin morţiş să se cunune în acea biserică, aceste tarife se pot dubla.

Pe lângă acest avans achitat de miri şi pentru care se primeşte chitanţă, în ziua oficierii căsătoriei religioase preotul mai încasează alţi bănuţi de la naşi şi moşi, sumele variind între 200 şi 300 de lei. Asta înseamnă, că per total o cununie religioasă costă circa 600-700 de lei la Biserica Grecescu, Miserica Maioreasa sau Biserica Nouă. „După slujbă, preotul ne-a chemat pe noi naşii şi pe moşi şi ne-a spus cât avem fiecare de achitat. Eu ca naşă i-am dat 300 de lei, pentru care nu am primit chitanţă”, ne-a spus o severineancă.

La bisericile de cartier tarifele sunt mai mici, de circa 250 de lei, fiind mai puţin căutate de miri.

De exemplu, la biserica din cimitirul ortodox din Turnu Severin, tarifele sunt afişate la avizier, unde se specifică că preotul din sectorul căruia este cununia este cel care va încasa contribuţia de la naş.

Sunt şi preoţi, puţini la număr e adevărat, care lasă la aprecierea creştinilor suma pe care o vor achita pentru serviciul religios prestat.

Citiţi şi:

Cât plătesc bârlădenii pentru cununia religioasă „Pe dătătorul de bună-voie iubeşte  Domnul”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite