Atenţie, la pseudopesta aviară! Medicii veterinari mehedinţeni recomandă vaccinarea păsărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furajele pentru păsări sunt cele care se falsifică cel mai des
Furajele pentru păsări sunt cele care se falsifică cel mai des

Această boala diferă de gripa aviara, dar sub aspect clinic ele se aseamană, fiind cauzată de un alt virus, această boală este alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală

Medicii veterinari mehedinţeni atrag atenţia populaţiei asupra faptului că este absolut necesar să vaccineze păsările. Trebuie imunizate împotriva pseudopestei aviare toate păsările din gospodărie, în special puii.

Pentru prima dată imunizarea găinilor se face contra cost. „Vaccinul este contracost şi se face la cererea proprietarului”,  a spus  Adriana Ganea,  purtător de cuvânt la DSV Mehedinţi. Costul unei vaccin variază de la 30 la 50 de bani pentru o găină, la care se adaugă şi tariful medicului veterinar.

 Pseudopesta avariară nu are tratament şi după ce apare în gospodărie poate ucide  toate păsările, se difuzează rapid în jurul gospodăriilor nevaccinate şi se poate transmite şi prin ou.

Are o influenţă foarte mare şi anotimpul, evoluează mai ales toamna cât şi primăvara. Păsările sălbatice şi orice schimbare de mediu poate influenţa apariţa acestei boli.

Majoritatea păsărilor de curte (găini, curcani, gâşte, raţe, bibilici, fazani), de crescătorie (prepeliţe, struţi) pot fi afectate de această boală alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.

Riscul cel mai mare de răspândire a bolii îl reprezintă păsările migratoare ce sunt purtătoare ale virusului, la om transmiterea acestei boli nu constituie un pericol.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite