Rețeta de storceag, ciorba-delicatesă din Delta Dunării. Ce specie de pește trebuie folosită

0
Publicat:

Una dintre delicatesele culinare ale Deltei Dunării este storceagul. Dacă ajungeți aici, nu trebuie să ratați ocazia de a gusta din ciorba preparată dintr-un singur pește: sturionul.

Storceag FOTO: Cosmin Tarnacop
Storceag FOTO: Cosmin Tarnacop

Încă de la bun început trebuie spus că pescuitul sturionului (morun, nisetru, păstrugă sau cegă) este interzis de mai bine de un deceniu, dar acest pește se poate procura din acvacultură. 

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Tulcea a postat pe pagina oficială de Facebook rețeta acestei ciorbe cu totul și cu totul deosebite. 

„Storceagul este o ciorbă de pește (sturion) ce se mănâncă în Delta Dunării, în județul Tulcea. Dacă nu aveți posibilitatea să preparați această ciorbă, e musai să mergeți în Deltă, să mâncați această delicatesă”, spun cei de la centrul de Informare și Promovare Turistică.

Mod de preparare:

Pentru început, tăiați peștele rondele/felii, iar apoi cubulețe, adaugați sare și puneți-l la rece.

Puneți apa la fiert, tăiați mărunt morcovi, ardei gras și ceapă și puneți-le un pic la călit în ulei, la foc domol.

Nu veți căli însă și cartoful! Pe acesta îl tăiați cubulețe și îl veți pune să fiarbă în ciorbă, adăugați peștele în zeama care fierbe și lăsați 10 minute.

Separați gălbenus de ou, amestecați-l cu smântână și cu zeamă de ciorbă, să fie fluid.

Opriți focul și adăugați peste ciorbă amestecul de gălbenuș, smântână și zeamă de ciorbă. La final adăugați leuștean tocat (se poate adăuga mărar, dupa gust)... și ciușcă (ardei iute).

PS: nu uitați de zer!

Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sfântu Gheorghe — Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea şi un vin uşor şampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea şi Caraorman”, spunea despre storceag Radu Anton Roman.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite