Cum se prepară „Storceagul“, regina ciorbelor pescăreşti. Carnea specială care trebuie folosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de Storceag                                                                    FOTO: Facebook Cosmin Tîrnăcop
Ciorbă de Storceag                                                                    FOTO: Facebook Cosmin Tîrnăcop

Reţeta ciorbei de „Storceag” este influenţată de gastronomia ucraineană. Sfântu Gheorghe este cel mai renumit loc din Delta Dunării unde se poate mânca această specialitate.

Oamenii deltei sunt specialişti în pregătirea ciorbelor de peşte, însă „regina” acestora este cunoscută sub denumirea de Storceag.

Storceagul se prepară numai din carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă sau cegă), zona renumită pentru acest fel de mâncare fiind localitatea Sfântu Gheorghe. De altfel, în fiecare an, la hramul bisericii, gospodinele prepară ciorba la ceaun.

„Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sfântu Gheorghe — Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea şi un vin uşor şampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea şi Caraorman”, spune Radu Anton Roman.



Conform specialistului pentru Storceag avem nevoie de următoarele ingrediente:

Storceag Delta Dunării FOTO Cosmin Târnăcop
  • 200 g cartofi
  • 1 ceapă  
  • 1 morcov
  • 100 g smântână subţire
  • 1 ou
  • 1 linguriţă sare;
  • 1 legătură mărar
  • 1 vârf cuţit piper pisat;
  • 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb);


Mod de preparare:

Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert. Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă). Se taie carnea de peşte (dezosată) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert. Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul.

După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Storceag Delta Dunării FOTO Cosmin Târnăcop

Pe aceeaşi temă:

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite