Mecanismul prin care Victor Tarhon, fost preşedinte CJ Tulcea, a pompat 690.000 de lei la campania lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Tarhon şi Traian Băsescu foto: FB/Victor Tarhon
Victor Tarhon şi Traian Băsescu foto: FB/Victor Tarhon

Victor Tarhon a fost condamnat în prima instanţă în acelaşi dosar în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost inculpate. Toţi ar fi implicaţi în finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu din anul 2009.

Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa pe fond în dosarul în care Elena Udrea şi Iona Băsescu au fost judecate şi condamnate la închisoare pentru luare de mită, fapte săvârşite în vederea finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu (2009).

În acelaşi dosar a fost condamnat în prima instanţă şi Victor Tarhon, la vremea aceea preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea. Tarhon a primit o condamnare pentru luare de mită de patru ani cu suspendare.

Procurorii DNA susţin că în octombrie 2009, Elena Udrea cea care se ocupa de campania electorală a candidatului Traian Băsescu, i-a solicitat lui Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea şi şeful PDL Tulcea, să identifice societăţi comerciale dispuse să achite contravaloarea unor cheltuieli efectuate în cadrul campaniei electorale.

„Elena Udrea a instigat la comiterea unei infracţiuni de corupţie, în condiţiile în care inculpata cunoştea că prin natura funcţiei inculpatul Victor Tarhon avea atribuţii concrete pe care urma să le exercite în raport cu societatea de la care urmau să fie solicitate foloasele”, se arată în motivarea primei instanţe.

Conform rechizitoriului DNA, Tarhon a identificat firma Glacial Prod SRL, care în acel moment derula mai multe contracte ce erau plătite de Consiliul Judeţean Tulcea.

Astfel, preşedintele CJ Tulcea l-a invitat în biroul său pe omul de afaceri Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL, firmă care avea şase contracte plătite direct sau prin intermediul Consiliului Judeţean. Printre aceste contracte se numără ,,Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol – Uzlina – Dunavăţ”, cu o valoare de 50 milioane de lei, „Reabilitare DJ222, Tulcea – Sarichioi – Enisala, km. 2+530 – 40+000, valoare finanţată de 25.415.083,01 de lei sau „Modernizare DJ222A, Nifon – Luncaviţa, km. 16+000 – 37+545”, valoare finanţată de 11.717.594,38 de lei.

„Se constată astfel faptul că inculpatul avea la data faptelor, în mod evident, atribuţii ce puteau influenţa modul de derulare în primul rând a contractelor finanţate din bugetul propriu al consiliului judeţean dar şi în cazul celor finanţate din bugetul de stat avându-se în vedere implicarea consiliilor judeţene în efectuarea plăţilor lunare către unităţile administrativ teritoriale beneficiare”, spun judecătorii.

De asemenea, firma Glacial Prod SRL avea şi un contract în derulare încheiat cu Primăria Buşteni pentru execuţia lucrărilor „Dezvoltarea domeniului schiabil Valea Albă – Kalinderu Buşteni” cu o valoare totală de 6.866.667,25 de lei, bani care proveneau de la Ministerul Turismului.

Victor Tarhon si Traian Basescu sau Elena Udrea foto FB/Victor Tarhon

Elena Udrea şi Victor Tarhon foto: FB/Voctor Tarhon

Umăr pus pentru campanie

„Tarhon i-a comunicat (lui Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL n.red.) că va trebui să încheie mai multe contracte, în valoare de aproximativ 700.000 de lei, cu societăţi comerciale ai căror reprezentanţi îl vor contacta ulterior. În argumentarea acestei solicitări, Tarhon i-a cerut <<să pună umărul la programul electoral>>”, spun procurorii DNA.

A fost singura întâlnire dintre cei doi. Ulterior, omul de afaceri a fost contactat de patru firme implicate în campania electorală a lui Traian Băsescu şi în referendumul iniţiat la acea vreme de acesta: S.C. Everest Media S.R.L. (martorul Băncilă Cătălin Adrian), S.C. Lomar Media S.R.L. (martorul Ghincioiu Ovidiu Lorel), S.C. REDQSUAD FILM S.R.L. (martorul Lungu Ştefan) şi S.C. TOTAL MEDIA S.R.L. (martorul Dragomir Ion Cosmin).

„S.C. Glacial Prod SRL a încheiat contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate cu societăţile comerciale menţionate şi a realizat următoarele plăţi, în valoare totală de 691.029,63 de lei”, spun procurorii DNA.

În realitate, banii au fost cheltuiţi pentru publicitate stradală pe parcursul campaniei lui Traian Băsescu, pe tipărirea de afişe electorale, publicarea de articole electorale în diferite ziare, publicarea de reclame electorale sau servicii de monitorizare a presei.

Cum s-a apărat Victor Tarhon

În faţa instanţei, Victor Tarhon a susţinut, prin intermediul avocaţilor, că nu a condiţionat exercitarea atribuţiilor de serviciu de transmiterea foloaselor materiale de către reprezentanţii Glacial Prod SRL.

„Însă această apărare nu are relevanţă din perspectiva încadrării juridice a faptei, în condiţiile în care inculpatul a adresat solicitarea de plata a sumei în cauză administratorului unei societăţi comerciale care avea în derulare un număr de şase contracte încheiate de Consiliul judeţean Tulcea şi  care urma să realizeze în aceeaşi perioadă încasări semnificative de la această ultimă instituţie”, spun judecătorii.

De asemenea, Victor Tarhon a arătat că nu a participat la atribuirea contractelor către Glacial Prod SRL şi că delegase atribuţiile de ordonator de credite altor persoane. „Această apărare este la rândul ei lipsită de relevanţă, în condiţiile în care inculpatul avea atribuţii proprii, stabilite prin lege, atât în adoptarea bugetului unităţii administrativ teritoriale, prin care erau stabilite sumele alocate diferitelor capitole bugetare, cât şi în procedura de aprobare a plăţilor”, mai spun judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea sentinţei.

Contactat de reporterii „Adevărul”, Victor Tarhon a declarat că se consideră nevinovat. „Am fost condamnat pentru o faptă care NU era prevăzută, ca infracţiune, în Codul Penal (însuşi judecătorul fondului reţinând acest aspect, în cuprinsul sentinţei). Aştept, cu speranţă şi încredere, ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să restabilească ordinea de drept şi să pronunţe o decizie legală”.

Chiar cu câteva zile înainte ca judecătorii Curţii de Apel să dea prima sentinţă în acest dosar, Victor Tarhon a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, de o majoritate formată de consilierii PNL şi PMP (partid din care face acum parte Victor Tarhon). „Conform protocolului PNL - PMP, consilierii au votat candidatul Victor Tarhon, care se află într-un proces aflat pe rolul instanţei”, a explicat Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primăvara a colorat nordul Dobrogei. Imagini de vis din cei mai vechi munţi din România FOTO

Începe perioada de prohibiţie la şalău şi biban

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite