Indemnizații triplate pentru șefii celui mai neperformant aeroport din România. „Nu putem aștepta performanța dacă nu stimulăm”

0
0
Publicat:

În plin anunț de austeritate națională, Consiliul Județean Tulcea a decis să tripleze indemnizațiile lunare ale șefilor aeroportului din Tulcea, cel mai slab din țară la număr de pasageri.

Indemnizații triplate pentru șefii aeroportului „Delta Dunării” din Tulcea FOTO: Arhivă
Indemnizații triplate pentru șefii aeroportului „Delta Dunării” din Tulcea FOTO: Arhivă

Aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea, aflat pe ultimul loc în clasamentul național al traficului de pasageri, va oferi indemnizații de peste trei ori mai mari membrilor Consiliului de Administrație. Consiliul Județean Tulcea, instituția în subordinea căreia se află aeroportul, a aprobat în aprilie 2025 majorarea remunerației lunare de la 1.412 lei la 4.400 lei.

Decizia vine în contextul în care președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat măsuri de austeritate pentru următorii doi ani, în încercarea de a reduce deficitul bugetar. „Va fi un efort de un an, un an şi jumătate, poate doi ani de zile pentru a corecta puţin deficitele bugetare şi pentru a crea condiţii pentru a relansa ţara noastră”, a declarat Bolojan la Canal 33.

Cu toate acestea, în Tulcea s-a mers în direcția opusă. Aeroportul din județ a înregistrat anul trecut puțin peste 1.600 de pasageri, deși în ultimii 10 ani s-au investit în el circa 70 de milioane de euro. În 2021, aeroportul a avut doar 70 de pasageri, în 2022 - 360, iar în 2023 - 300.

Consiliera PSD Lavinia Vizauer, cea care a condus ședința în care s-a votat proiectul, a explicat majorarea astfel: „Nu cred că putem aștepta performanța dacă nu stimulăm pe măsură membrii consiliului de administrație”.

Suntem undeva la limita de jos a acestui procent și cred că era una dintre cele mai mici indemnizații din țară”, a adăugat aceasta, potrivit Libertatea. Proiectul a fost votat cu 28 de voturi „pentru” și un singur vot „împotrivă”.

Cine sunt cei care vor beneficia de indemnizații majorate

În 2022, CJ Tulcea a numit cinci membri în Consiliul de Administrație al aeroportului: Stoian Vâlcu (directorul aeroportului și membru PSD), Oana Daniela Chelaru, Aurelia Fulger, Adrian-Ștefan Vasilescu și Gabriel Ciupitu (acesta din urmă și-a încheiat mandatul în 2023).

Stoian Vâlcu a încasat în 2023 peste 125.000 de lei de la Aeroportul „Delta Dunării” și peste 82.000 de lei din pensie. A mai primit 28.000 de lei de la compania de apă Aquaserv Tulcea și a declarat câștiguri din jocuri de noroc și o moștenire de 150.000 de lei. Are însă și o datorie de 200.000 de lei către o persoană fizică.

Aurelia Fulger încasează aproximativ 17.000 de lei anual de la Aeroportul Tulcea, dar este membră și în consiliile de administrație ale aeroporturilor din Iași și Satu Mare, cu venituri de peste 90.000 de lei anual din aceste funcții. Din activități private și consultanță, Fulger a câștigat în total peste 500.000 de lei în 2023. Averea sa cuprinde terenuri, două case, bijuterii și obiecte de artă în valoare de peste 100.000 de euro și hârtii de valoare de 32.000 lei.

Oana Chelaru, care a încasat și ea circa 17.000 de lei din funcția de membră CA, are în plus alte șase surse de venit, printre care funcții în companii publice și private și o asociație financiară. A deținut ceasuri și bijuterii în valoare de 6.000 de euro și a vândut un apartament cu 300.000 de lei, având în paralel datorii de peste 620.000 de lei și 30.000 de euro, dar și două împrumuturi acordate altor persoane, în valoare de câte 10.000 de euro.

Adrian Vasilescu, membru al Consiliului de Administrație și salariat la Compania Națională Aeroporturi București, a declarat un venit de peste 216.000 de lei/an, în afara celor aproximativ 17.000 de lei din funcția de la Tulcea. El deține mai multe terenuri, două case de vacanță și două autoturisme, precum și active financiare de peste 185.000 de lei, dar și datorii de 145.000 de lei.

„Premisele unei activități aeroportuare complexe”

Consiliul Județean Tulcea a motivat decizia de majorare a indemnizațiilor prin „rezultatele investiționale și financiare ale regiei care vor crea premisele unei activități aeroportuare complexe”, ceea ce ar presupune responsabilități suplimentare pentru conducerea aeroportului.

Din 1997, Aeroportul Tulcea funcționează ca regie autonomă în subordinea CJ, fiind finanțat din venituri proprii și fonduri publice. Între 2015 și 2021 s-au făcut investiții în echipamente de siguranță, parcări, sisteme Schengen și modernizarea infrastructurii.

În 2018, din cauza lipsei unei autospeciale de stingere a incendiilor, Aeroportul Tulcea a fost retrogradat de la categoria CAT 7 la CAT 3, ceea ce a restricționat operarea aeronavelor mari. Abia în 2020 a fost recâștigată categoria CAT 7, dar nicio companie aeriană nu operează zboruri regulate aici.

În 2021, a fost lansat un proiect de modernizare în valoare de 180 de milioane de lei (TVA inclusă), iar în aprilie 2024 a fost inaugurat un nou terminal care poate procesa până la 400 de pasageri pe oră. Cu toate acestea, numărul real al pasagerilor rămâne extrem de scăzut, iar investițiile, estimate la 70 de milioane de euro în ultimii 10 ani, nu și-au arătat încă rezultatele.

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite