FOTO Nimic nu mai este sfânt: hoţi din toată ţara vin să fure din bisericile din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moaştele Sf. Epictet şi Astion FOTO Episcopia Tulcii
Moaştele Sf. Epictet şi Astion FOTO Episcopia Tulcii

Noul trend în materie de furturi la Tulcea: hoţii, de cele mai multe ori tineri, jefuiec bisericile şi mănăstirile din judeţ. Nu este vorba numai despre tulceni, ci şi despre hoţi din Neamţ, Botoşani sau Constanţa.

Pe rând, mănăstirile Sf. Ioan Botezătorul, Saon, Celic Dere au fost atacate de hoţi. Nu au scăpat nici bisericile din municipiu, cum ar fi Sf. Mare Mucenic Mina (cea din orăşelul Copiilor), Sf. Treime (de pe strada Spitalului) sau Sf. Antonie cel Mare (din Dallas).

De la Casa Episcopului, călcată de hoţi, până la moaştele dispărute din Avezzano

În noaptea de 2 spre 3 mai 2011, Vasile Niculescu, un hoţ din Târgu Mureş, împreună cu un complice, a intrat în casa episcopului de Tulcea, P.S. Visarion Bălţat, a forţat yala, a spart butucul şi a furat din locuinţă bani şi bunuri, prejudiciul ridicându-se la 100.000 de lei. Cei doi furaseră medalii de aur, de argint şi alte produse de cult extrem de valoroase. Bunurile nu au fost recuperate.

În timp ce hoţii îi prădau casa, Episcopul Visarion era la Sibiu, acolo unde participa la o serie de manifestări dedicate culturii nord-dobrogene, fiind invitat de Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu.

În ultimul an cel puţin şase biserici din judeţul Tulcea au căzut pradă hoţilor. Tot în acest an, în Vinerea Mare, moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, donate de Episcopia Tulcii bisericii din Avezzano, Italia, au fost furate.

Bisericile din Tulcea atrag hoţii

Seria furturilor din biserici a început anul trecut, când mănăstirea de la ieşirea din municipiu (din zona Câşliţa), Sf. Ioan Botezătorul,  a fost jefuită de un botoşănean de 34 de ani. S-a întâmplat chiar într-o zi de duminică: bărbatul a spart două geamuri, a căutat în cutia milei (unde nu era nimic), iar apoi s-a apucat să fure ce a găsit prin biserică.

S-a dus apoi în prima localitate, Mineri, şi a început să împartă trecătorilor bunurile furate: 116 cruciuliţe, 41 medalioane, 1 ceas tip cruciuliţă, 39 brelocuri, 204 brăţări, 3 şiraguri mărgele, 39 flacoane sticlă, 49 cărticele rugăciuni, 166 iconiţe.

La începutul lunii februarie 2013, Cristian Moise (24 de ani) din Tulcea a intrat prin efracţie în biserica de pe strada Viitorului (cartierul Dallas), de unde a furat mai multe bunuri bisericeşti. A fost prins de jandarmii tulceni aflaţi în zonă.

Tot în februarie 2013, cineva a anunţat pe 112 faptul că un bărbat sustrage mai multe bare din fier striat din curtea bisericii Sfânta Treime, situată pe strada Spitalului din municipiul Tulcea. Valentin (41 de ani), bărbatul care a vrut să fure din curtea bisericii, este acum cercetat penal.

În martie 2013, mănăstirea Saon a fost atacată de hoţi în Postul Mare. Este vorba despre patru tineri, doi din Niculiţel, doi din Isaccea. Daniel Olteanu (19 ani), George (17 ani) din Niculiţel şi fraţii gemeni Valentin şi Marius, de 17 ani, sunt cercetaţi penal pentru furt după ce au furat 9 lei de la acatiste şi încă 12 lei din cutia milei.

În noaptea de 2 spre 3 iunie 2013, biserica Sf. Mare Mucenic Mina (din orăşelul Copiilor) a fost atacată de hoţi. La începutul acestei luni, făptaşul, Ionuţ Berea (23 ani) din Ştefan cel Mare, judeţul Neamţ, a ajuns în arest preventiv pentu furt.

Săptămâna trecută, poliţiştii din comuna Frecăţei au fost anunţaţi că cineva ar fi forţat cutia milei de la Mănăstirea Celic Dere. De aici ar fi dispărut aproximativ 350 de lei. În urma cercetărilor au fost identificaţi principalii suspecţi: este vorba despre Alin (21 ani) şi  un minor de 17 ani, ambii din  Constanţa. Cei doi sunt suspecţi şi în alte cazuri de furt, fapte similare comise şi în alte judeţe ale ţării.

Dispariţia moaştelor din Italia

Moaştele celor mai vechi sfinţi din România, Epictet şi Astion, au fost expuse spre închinare în Săptămâna Patimilor, în biserica „Sfinţii Epictet şi Astion“ din orăşelul Avezzano. Acestea fuseseră  donate de Episcopia Tulcii lăcaşului de cult care poartă hramul martirilor.

În Vinerea Mare, preotul Daniel Mititelu a observat lipsa moaştelor. Acestea fuseseră furate din cutiuţa preţioasă din argint, pusă în altă cutie mai mare din aur, la dispoziţia enoriaşilor. „Au profitat de aglomeraţie şi au plecat cu ele acasă“, a arătat preotul reporterilor de la Gazeta Românească din Italia. Furtul s-a petrecut vineri, în jurul orei 18.30, în timpul împărtăşaniei. „Credincioşii noştri erau obişnuiţi să le găsească la intrare, în partea stângă. Înainte de toate treceau prin acel loc, sărutau cutia şi apoi asistau la slujbă. La ieşire obiceiul se repeta“, a declarat părintele Daniel Mititelu de la Avezzano.

Carabinierii au început o anchetă pentru prinderea hoţului. Preoţii cred că moaştele au fost furate de cineva care a împins prea departe spiritul credinţei.

Mai citiţi şi:

FOTO Moaştele celor mai vechi sfinţi din România au fost furate în Italia. Arheologii sunt şocaţi de veste

Tulcean de 24 de ani, prins după ce a furat din biserică

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite