FOTO Moaştele celor mai vechi sfinţi din România au fost furate în Italia. Arheologii sunt şocaţi de veste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroşi credincioşi sărută în fiecare duminică moaştele sfinţilor, rămase la Tulcea
Numeroşi credincioşi sărută în fiecare duminică moaştele sfinţilor, rămase la Tulcea

SACRILEGIU. Odoarele au dispărut din biserica ortodoxă din Avezzano, aşezare unde trăieşte o importantă comunitate de români.

Moaştele celor mai vechi sfinţi din România, Epictet şi Astion, au fost expuse spre închinare în Săptămâna Patimilor, în biserica „Sfinţii Epictet şi Astion“ din orăşelul Avezzano. Localitatea populată de români este situată în centrul Italiei, la 103 kilometri de Roma, în regiunea Abruzzo, provincia L'Aquila.

Odoarele fuseseră donate de Episcopia Tulcii lăcaşului de cult care poartă hramul martirilor. Numai că în Vinerea Mare, preotul Daniel Mititelu a observat lipsa moaştelor. Acestea fuseseră furate din cutiuţa preţioasă din argint, pusă în altă cutie mai mare din aur, la dispoziţia enoriaşilor. „Au profitat de aglomeraţie şi au plecat cu ele acasă“, a arătat preotul reporterilor de la Gazeta Românească din Italia. Furtul s-a petrecut vineri, în jurul orei 18.30, în timpul împărtăşaniei. „Credincioşii noştri erau obişnuiţi să le găsească la intrare, în partea stângă. Înainte de toate treceau prin acel loc, sărutau cutia şi apoi asistau la slujbă. La ieşire obiceiul se repeta“, a declarat părintele Daniel Mititelu de la Avezzano.

Carabinierii au început o anchetă pentru prinderea hoţului. Preoţii cred că moaştele au fost furate de cineva care a împins prea departe spiritul credinţei. Moaştele nu pot fi vândute, fără certificat de autenticitate.

Unda de şoc de la Tulcea

Rămăşiţele martirilor au fost descoperite de arheologi la 15 august 2001, în cripta de sub altarul basilicii episcopale a Halmyrisului, localitate antică situată între Murighiol şi Dunavăţ, în judeţul Tulcea. Părţi din moaştele sfinţilor Epictet şi Astion au fost donate de Episcopia Tulcii bisericii din Avezzano la 10 aprilie 2011, în Postul Mare al Paştilor.

Preoţii din Tulcea sunt uimiţi de ceea ce s-a putut întâmpla în Italia. 

„Noi am făcut un gest foarte frumos pentru comunitatea de credincioşi din Italia, iar ceea ce s-a întâmplat la Avezzano este regretabil. Este o problemă internă a bisericii de acolo, noi nu avem ce să facem“, este consternat părintele Felix Nicolae Lucian de la Episcopia Tulcii.

Cercetătorii sunt şocaţi. „Personal nu aş fi dat niciodată părţi din moaşte. Chiar dacă ar mai fi aduse înapoi, nu vom mai avea certitudinea că sunt moaştele găsite pe şantierul de la Murighiol“, spune dr. Florin Topoleanu, director al Institutului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea, la momentul descoperirii din 2001. 

Şeful echipei de cercetare care a găsit moaştele, dr. Mihail Zahariade, director în cadrul Institutului Naţional Vasile Pârvan, este devastat. „Este cea mai proastă veste, nu se poate întâmpla aşa ceva! Eu chiar intenţionam să încep o nouă analiză antropologică. Este îngrozitor acest fapt atât pentru religie, cât şi pentru cercetarea arheologică“, spune dr. Zahariade.

Patimile martirilor

Creştinii Epictet şi Astion au venit din Imperiul Roman şi au pătimit în cetatea romano-bizantină Halmyris, în anul 290, situată între Dunavăţul şi Murighiolul din judeţul Tulcea. Epictet era învăţătorul cu puteri tămăduitoare, iar Astion îi era ucenic, fiind păgân până în momentul în care l-a întâlnit pe Epictet. Comandantul roman Latronianus i-a întemniţat şi pentru că au refuzat să se lepede de Dumnezeu, a poruncit să le fie smulsă carnea de pe corp cu gheare de fier, iar rănile să le fie frecate cu sare şi oţet. Creştinii au fost aruncaţi într-un cazan cu smoală clocotită, dar au rămas nevătămaţi în ciuda tuturor torturilor. O lună nu au primit hrană sau apă, dar tot nu şi-au renegat credinţa. La data de 8 iulie 290, Latronianus a poruncit să li se taie capul.

Dr. Mihail Zahariade povesteşte că moaştele de la la Halmyris păstrau urmele de violenţă extremă la care martirii au fost supuşi: maxilarele erau distruse de tortură, iar oasele erau aproape zdrobite. „A fost acum 12 ani, dar ţin minte ca şi cum ar fi fost ieri: când am găsit în criptă moaştele celor doi, toată lumea s-a închinat. Nu sunt chiar un om religios, dar şi eu m-am închinat atunci. O dată în viaţă un arheolog are oportunitatea de a găsi aşa ceva!“

Drumul oaselor

Moaştele au fost duse în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, iar în iulie 2008, după ce Episcopia Tulcii s-a rupt de Arhiepiscopia Tomisului, au revenit în procesiune la Tulcea. La 8 iulie, când este serbat praznicul sfinţilor martiri, odoarele au fost aşezate în subsolul marii biserici care se află în construcţie, la mănăstirea Halmyris. Moaştele sunt „citite“ în permanenţă, astfel că niciodată nu sunt scăpate din vedere de slujitorii Bisericii.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite