FOTO Lansare de carte la Casa Avramide: „Vreau Tulcea de Găvenea creionată/ Şi cântată-n cărţi de Ariton“
0În câteva cuvinte, profesorul tulcean de limba germană Aurel Enică l-a descris pe Nicolae Ariton: inginer, profesor, iubitor al isoriei oraşului Tulcea, cel care ne încântă cu extraordinarele poveşti ale unui municipiu despre care s-a scris prea puţin.
Joi, de la ora 17.00, profesorul Nicolae Ariton s-a întâlnit cu prietenii la Casa Avramide de pe strada Progresului, acolo unde şi-a lasant cartea, „Tulcea, la 1870 - Nemaipomenitele întâmplări trăite de Nichifor de Carpat şi Said Paşa“.
O lucrare istorică, dar şi literară, care îmbină elemente de mister şi trimiteri spre istorie, care se detaşează prin rigurozitate ştiinţifică şi precizie tipică unui inginer, aşa cum o descrie profesorul de limba română Gheorghe Bucur.
Cel care a corectat, în urmă cu 25 de ani, prima lucrare SF scrisă de Nicolae Ariton (pe atunci elev, recompensat la vremea aceea cu o menţiune la Timişoara), profesorul Bucur explică astăzi în ce constă talentul acestuia: îmbină claritatea comunicării cu detaliile care crează o atmosferă unică.
Un „client“ fidel al Muzeului de Istorie din Tulcea, Nicolae Ariton este considerat un „coleg“ al celor de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea, aşa cum a spus-o şi directorul instituţiei, dr. Florin Topoleanu: „Este colegul nostru nu pentru că scrie istorie, dar pentru preocuparea sa permanentă pentru istorie“.
Pasiunea sa pentru istoria municipiului s-a „declanşat“ acum doi ani şi jumătate. Cartea lansată astăzi urma să fie finalizată cel mai devreme anul viitor (acum era programată o lucrare despre cafenelele şi cârciunile din Tulcea anilor 1870), dar o întâmplare fericită l-a determinat pe profesorul Nicolae Ariton să îşi abată atenţia asupra celor două personaje în jurul cărora este construită lucrarea lansată astăzi.
„Mi-a atras atenţia personajul Said Paşa, despre care se ştia numai că este un soldat care a fost numit, mai apoi, guvernator al oraşului Tulcea. Acest Said Paşa a fost, de fapt, un ziarist, care, pentru că scria foarete bine, a fost promovat de sultan, ajungând, într-un final, la Tulcea“, spune profesorul Ariton.
Despre mitropolitul grec Nichifor de Carpat (din Karpathos) a aflat că ar avea descendenţi printre cei care au participat joi la lansarea cărţii: soţia dr. Florin Topoleanu.
Lucrarea face parte din proiectul „Misterele Dunării“, finanţată de primăria municipiului Tulcea (din fondurile neramburabilă pentru cultură). Această carte, precum şi cele care vor urma, vor fi distribuite gratuit şi au menirea de a populariza istoria municipiului. Părţi din lucrările semnate de Nicolae Ariton pot fi citite pe blogul său, mistereledunarii.wordpress.com.
Mai citiţi şi:
FOTO Tulcea sub ape: în urmă cu 116 ani şi acum
FOTO Poveşti din secolul trecut: invitaţie la o plimbare prin gara fluvială a anilor ‘60
Profesorul Nicolae Ariton, despre misterul domnişoarei Margarette din Tulcea
FOTO Cea mai veche fotografie realizată de un tulcean, găsită de profesorul Ariton: „În anii 1800, negativele se făceau din sticlă tratată cu săruri de argint“