Distanța incredibilă parcursă de un pietruș plecat din Delta Dunării. Pasărea, fotografiată la mii de kilometri distanță

0
Publicat:

Un pietruș și un pescăruș asiatic au fost identificați la mii de kilometri distanță de Delta Dunării, locul unde în această vară păsările au fost inelate și luate în evidență. 

Pietrușul a zburat mii de kilometri FOTO: FB/Agigea Bird Observatory
Pietrușul a zburat mii de kilometri FOTO: FB/Agigea Bird Observatory

Specialiștii de la Agigea Bird Observatory au anunțat zilele trecută că un pietruș, pasăre ineletă vara trecută, a parcurs în trei luni distanța dintre Delta Dunării și Namibia, loc unde a fost fotografiată pe 17 decembrie 2022.

Zilele trecute am primit excelenta veste că un exemplar de pietruș inelat de noi în data de 31 august 2022 a fost fotografiat în sudul Africii, în Peninsula Luderitz din Namibia, în data de 17 decembrie 2022”, spun cei de la Agigea Bird Observatory.

Pasărea a străbătut nu mai puțin de 8.042 de kilometri în 108 de zile, reprezentând cea mai lungă distanță cunoscută până acum ce a fost străbătută de o pasăre inelată de echipa de la Agigea Bird Observatory.

Distanța parcursă de pietruș în trei luni FOTO: Agigea Bird Observatory
Distanța parcursă de pietruș în trei luni FOTO: Agigea Bird Observatory

Pietrușul a fost inelat în cadrul expediției desfășurate în vara anului trecut în zona Sacalin, Delta Dunării, de către echipa stațiunii de inelare. Atunci au fost inelate și câteva exemplare de pietruș (Arenaria interpres), păsări limicole care își caută hrana întorcând cu ciocul diverse materiale de pe malul apei (de unde și numele în engleză de „turnstone“ - întoarce piatra).

Un pescăruș asiatic a ajuns în Israel

După pietrușul (Arenaria interpres) din Namibia, a venit acum rândul unui pescăruș asiatic (Larus ichthyaetus) să demonstreze că poate străbate distanțe impresionante. 

Pescăruș asiatic inelat FOTO: Agigea Bird Observatory
Pescăruș asiatic inelat FOTO: Agigea Bird Observatory

Acesta a fost inelat ca pui, în data de 31 mai 2022, în golful Musura din Delta Dunării, de către echipa formată din specialiști de la Centrala Ornitologică Română (COR) și Agigea Bird Observatory.

234 de zile mai târziu și 1.470 de kilometri distanță, pescărușul asiatic a fost fotografiat pe țărmurile mediteraneene din Ma'agan Michael, Israel.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite