VIDEO Călătorie în ţinutul fascinant al lipovenilor, Jurilovca. Pe urmele unei vechi aşezări greceşti şi la Capul Doloşman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurilovca este poarta de intrare în Delta Dunării. Dacă până nu demult turiştii erau în trecere pe aici, în ultimii ani au descoperit un tărâm de poveste, oameni frumoşi, gospodării primitoare, un loc încărcat de istorie.

Localitatea Jurilovca a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului XIX. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi ţarul Petru cel Mare.

Odată ajunşi în Jurilovca, puteţi explora lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară), sau puteţi păşi pe urmele primei colonii greco – romane de pe teritoriul ţării noastre, la Capul Doloşman.


Aici se află vestigiile unei colonii greco – romane, prima aşezare de pe teritoriul României, o soră mai mare a Histriei. Cetatea se numeşte Orgame Argamum (numele grecesc şi latin al cetăţii). În zonă s-au descoperit patru bazilici palaocreştine, dar şi cel mai vechi mormânt grecesc. Cea mai mare parte a cetăţii se află sub pământ.

Nu rataţi o plimbare până la Gura Portiţei, unde puteţi ajunge cu ambarcaţiunile localnicilor. Plecările se fac din miniportul turistic.

În Jurilovca se organizează de-a lungul anului mai multe evenimente de excepţie, unde se adună oameni atât din Tulcea, cât şi din Constanţa.

Cele mai cunoscute sunt Masleniţa în săptămâna albă de dinaintea postului Paştelui, Floriile - marcate prin vizite la serele de flori (open gates), Doloşman BikeFest (de Rusalii). Iarna au loc concursuri de pescuit la copcă.

Vara, sunt organizate ateliere de scriere slavonă pentru copii organizate pe lângă biserica de rit vechi din localitate. 

Fotografiile şi imaginile sunt oferite de Claboo Media. Pe pagina de Facebook Visit Delta Dunării puteţi urmări imagini din cel mai tânăr ţinut românesc.

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină
 

Secretele borşului de peşte preparat de un campion

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite