Cum se vând la notar, fără documente sanitare sau dovada proprietății, sute de cai crescuți în Delta Dunării

0
Publicat:

Epopeea cailor din Delta Dunării continuă. O asociație civică a demonstrat că sute de cai sunt transportați ilegal, fără documente sanitare și vânduți fără ca aceștia să fie înregistrați și cipați.

Caii sunt mutați din gabara în diferite mașini FOTO: ARCA
Caii sunt mutați din gabara în diferite mașini FOTO: ARCA

Asociațiile civice au semnalat în urmă cu o săptămână că zeci de cai sălbatici sunt prinși și aduși din Delta Dunării pentru a fi transportați către abatoare. Activiștii acuză autoritățile de complicitate, însă acestea spun că animalele au proprietari și că niciun veterinar nu va semna transportul cailor neînregistrați.

După ce o parte dintre caii aduși cu o gabara din deltă, zona Dranov, au fost ținuți într-un țarc construit ilegal, apoi transportați fără acte sanitar-veterinare într-un grajd din comuna Mihail Kogălniceanu (Tulcea), cei din Asociația ARCA susțin că un camion neautorizat a transportat 61 de cai în noaptea de 16/17 decembrie din Mihail Kogălniceanu înapoi la Murighiol.

„Au înghesuit cei 61 de cai într-un camion neautorizat și i-au transportat înapoi la debarcaderul din Murighiol. Este macabru faptul că vorbim de același camion care transporta, acum 11 ani, caii de la Letea către abator. Menționam că cei 61 de cai au fost luați prin metode ilicite din Delta Dunării și au fost ținuți ilegal în localitatea Mihail Kogălniceanu de unde urmau sa ajungă la abator”, susține Asociația ARCA.

Ei arată că legislația stipulează, cu privire la transportul animalelor, următoarele: „Ecvideele circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 262/2015; circulaţia pe teritoriul României a ecvideelor neidentificate şi/sau fără a fi însoţite de paşaport şi de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv certificatul de sănătate, iar, în cazul transportului la abator, şi de documentul de lanţ alimentar, este interzisă."

ARCA susține că a fost apelată și Poliția, prin numărul de urgență 112, dar cei care au sunat „au fost pur și simplu umiliți de către organele legii.”

Cum se vând caii neînregistrați

Asociația ARCA a prezentat un act de vânzare-cumpărare realizat la un birou notarial între un localnic din comuna Murighiol, sat Dunavățu de Jos, și un bărbat din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Tulcea.

Documentul prezintă vânzarea a 32 de cai (cu cod de identificare), dar și a 368 de „capete de cabaline + descendenții acestora, crescute și înmulțite în regim semisălbatic, care vor urma să fie înregistrate cu CIP”. Animalele sunt crescute în ghiolul Dranov.

Pe lângă sutele de cai, locuitorul din Dunavățul de Jos vinde și 200 de bovine care, și acestea, ar urma să fie înregistrate prin crotaliere.

În contractul de vânzare-cumpărare, vânzătorul face mențiune că o parte dintre animale nu au fost înregistrate din cauza unor probleme de sănătate.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite