Cum ajung caii din sălbăticia Deltei Dunării în abatoarele din România. Explicațiile autorităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociațiile civice au semnalat că zeci de cai sălbatici sunt prinși și aduși din Delta Dunării pentru a fi transportați către abatoare. Activiștii acuză autoritățile de complicitate, însă acestea spun că animalele au proprietari și că niciun veterinar nu va semna transportul cailor neînregistrați.

Cai în Delta Dunării FOTO: ARCA
Cai în Delta Dunării FOTO: ARCA

Grupul de inițiativă S.O.S. Caii Deltei a difuzat două filme în care cai sălbatici din Delta Dunării sunt transportați în țarcuri special construite. De aici, spun activiștii, caii au ca destinație abatoare din România. Totul s-ar face cu complicitatea autorităților și a localnicilor.

„A reînceput masacrarea cailor sălbatici din Tulcea, de data aceasta în zona Dranov - Perișor (Murighiol). Totul se pare că se întâmplă cu sprijinul și complicitatea autorităților locale, cărora ne-am adresat în ultima lună în repetate rânduri pentru a-și face datoria, însă fără succes”, spun și cei de la Asociația ARCA.

Ei sunt cei care au descoperit un țarc în care caii erau aduși și închiși, țarc ce prezenta urme de sânge, semn că animalele nu au beneficiat de cele mai bune tratamente.

Țarcul morții pe care l-am găsit pe malul Canalului Dranov e bine construit, astfel încât niciun cal să nu poată scăpa. Numeroasele urme de sânge și de copite din interior ne arată că animalele au fost bătute cu sălbăticie pentru a fi urcate pe ambarcațiunea care le-a transportat în afara grindului înconjurat de ape, pentru ca mai apoi sa fie înghesuite în dubele care le-au dus la abator”, spun cei de la ARCA.

„Țarcul morții” FOTO: ARCA
„Țarcul morții” FOTO: ARCA

Autoritățile au fost sesizate cu privire la această situație. Poliția a făcut cercetări, iar rezultatele sunt departe de a confirma ceea ce susțin ONG-urile.

Nu sunt caii de la Letea

În primul rând, autoritățile explică faptul că acești cai nu sunt cai sălbatici fără stăpân, așa cum lumea este obișnuită cu cei de la Letea. În cazul acesta vorbim despre cai ai căror proprietari locuiesc pe raza comunei Murighiol, iar toată discuția aceasta a plecat de la faptul că au fost prinși și duși în țarc și caii altor proprietari, fără nici un drept.

„Unul dintre proprietari, acum o lună și jumătate, a solicitat ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării n.red.) să autorizeze ridicarea unui țarc pentru închiderea acestor animale și ciparea lor, a celor care s-au născut în ultimii ani și nu au fost cipate, pentru a fi trecute în Registrul Animalelor”, spune Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei.

Inspectorii ARBDD au făcut verificări la fața locului și au constatat că proprietarul ridicase deja acel țarc și îl ocupase parțial cu cai. În consecință, Administrația Biosferei nu a dat nicio autorizație și a dispus desființarea țarcului, lucru care nu s-a întâmplat.

„Am constatat că intenția lui nu era aceea de a strânge animalele pentru a le cipa, ci de a le transporta către alte destinații”, mai spune guvernatorul.

Marinov arată că acești cai sunt crescuți în „stabulație liberă” și trăiesc între canale. Sunt două brațe ale Dunării care separă zona Letea, cu caii sălbatici, de zona aceasta. „Nu putem vorbi despre un amestec al acestora”, dă asigurări guvernatorul.

Cai cu proprietari, dar fără acte

„Este vorba de zona Dranov, unde oamenii din comună au ținut animale de zeci de ani. Caii au proprietari. A fost o perioadă când nu se căutau, erau abatoare puține, ei s-au înmulțit necontrolat acolo. Unii proprietari i-au declarat, alții nu. Cine a avut 20 de cai declarați are acum și 50. S-au sălbăticit acolo și nu există o statistică clară”, explică Filip Ivanov, primarul din Murighiol.

El precizează că aducerea animalelor în țarcuri se face pentru ca acestea să fie identificate și înregistrate (cipate) de un medic veterinar.

„Niciun medic veterinar nu va semna transportul acestora dacă nu este calul înregistrat. Dacă abatorul e departe, transportul trece prin anumite filiere de verificare”, adaugă primarul.

Edilul ține să menționeze că, pentru comună, existența acestor cai „sălbatici” este benefică deoarece atrage turiști, dar nu se poate opune dreptului de proprietate al localnicilor asupra animalelor.

Animalele nu pot fi confiscate

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Tulcea transmite că au fost sesizați cu privire la transportul de animale efectuat în data de 8 decembrie. Doar că nu se confirmă faptul că acei cai ar fi sălbatici, proveniți din zona Letea, așa cum susținea cel care a sesizat. Poliția continuă cercetările în acest caz pentru a stabili dacă s-a comis sau nu vreo infracțiune.

În ceea ce privește transportul rutier al acestor animale, fără documente sanitar-veterinare, IPJ spune că este doar o contravenție care nu presupune și ridicarea sau confiscarea animalelor.

„Constituie contravenție deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitar veterinare, fără a institui obligativitatea complementară a ridicării în vederea confiscării ori a altor măsuri de acest fel”, arată Poliția.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite