Cum arăta Sulina în 1932. Fotografii-document din anul de maximă glorie a celui mai cosmopolit oraş al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva imagini de colecţie cu familia regală la Sulina în anul 1932 ne dezvăluie o localitate cochetă, cu oameni îmbrăcaţi în straie de sărbătoare.

Carol al II-lea, însoţit de regele Mihai, la acea vreme un puşti timid, şi de istoricul Nicolae Iorga, au efectuat o vizită în anul 1932 în oraşul cosmopolit. Familia regală a României a fost prezentă la serbările organizate pentru aniversarea a 76 de ani de existenţă a Comisiei Europene a Dunării. Cu această ocazie a fost inaugurat şi noul dig al canalului Sulina.

Din imaginile de colecţie vedem un oraş în sărbătoare. Construcia de pe faleză a Comisiei Europene a Dunării poartă ghirlande, iar la geamuri sunt steguleţe. Nici restul clădirilor nu fac notă discordantă, fiind cochete şi proaspăt văruite.

Pe lângă soldaţii care dau onorul înalţilor oaspeţi, în fotografii se văd copii care îi întâmpină pe vizitatori. Pe margine, localnicii sunt îmbrăcaţi în costume populare.

La banchetul dat în palatul Comisiei Europene a Dunării din Sulina, cu prilejul aniversării a 76 de ani de existenţă a CED, regele Carol al II-lea a ţinut următorul discurs: „Vă mulţumesc din toată inima pentru amabilele cuvinte pe care le-aţi pronunţat în numele Comisiunii Europene a Dunării. 

Nu numai pentru îndeplinirea unei simple tradiţii vin astăzi să inaugurez braţul Dunării. Am răspuns din toată inima la apelul d-voastră, fiindcă de mulţi ani urmăresc îndeaproape, cu cel mai mare interes, opera atât de importantă a Comisiunii.

Dacă privim de la 1856, data înfiinţării, continuitatea operei de la gurile Dunării, se poate afirma că Comisiunea Europeană a Dunării a jucat un rol foarte important. Ea poate fi considerată drept prima societate a naţiunilor şi, prin înţelegerea care s-a afirmat între membrii ei şi guvernul ţării Mele, poate să servească de exemplu pentru ceea ce înseamnă o comisiune internaţională. În general, pot să vă afirm, d-le preşedinte, că atât cât ocupaţiile mele o vor permite, voi aduce sprijinul meu cel mai desăvârşit operei pentru care aţi consacrat toate sforţările d-voastră. Ridic paharul meu pentru Comisiunea Europeană a Dunării.”

Comisia Europeană a Dunării a activat la Sulina între anii 1856 şi 1937 şi a determinat  spectaculoasa transformare a acestei aşezări pescăreşti într-un important oraş cosmopolit, cu o înfloritoare economie. 

image
image
image
image

Vă mai recomandăm:

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite