Cazul fetei de 11 ani, însărcinată în luna a cincea. Specialist: „Asta este realitatea, iar noi ne gândim dacă-i spunem educaţie sexuală sau pentru viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: sfaturimedicale.ro
FOTO: sfaturimedicale.ro

Cazul fetei din judeţul Tulcea, care la 11 ani este însărcinată şi se pregăteşte să devină mamă, demonstrează încă o dată că avem nevoie ca tinerii şi copiii să fie informaţi din timp cu privire la viaţa sexuală, susţine un specialist.

O elevă în clasa a IV-a, de numai 11 ani, se pregăteşte să devină mamă. Fata, din localitatea Agighiol, judeţul Tulcea, refuză acum să mai meargă la şcoală pentru că îi este ruşine. 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea s-a autosesizat la începutul lunii septembrie cu privire la acest caz. 

Laura Micu este director adjunct al DGASPC Tulcea şi spune că fata este văzută periodic de un psiholog, beneficiază de şedinţe de consiliere pentru a trece cât se poate de bine peste perioada de sarcină. De asemenea, DGASPC i-a facilitat accesul la serviciile medicale: analize, ecografii şi tot ce este necesar. 

„Singură nu are cum să fie mamă. Au mai avut cazuri de minore, de aceeaşi vârstă, care au rămas însărcinate, dar acum este prima dată când sarcina este dusă până la final”, spune Laura Micu.

Fata provine dintr-o familie cu opt copii, posibilităţi financiare reduse. „Este, oarecum, un mod de familie. Mama are treizeci şi ceva de ani şi are deja opt copii, doar unul este major, restul sunt minori. Nu este o familie dezorganizată, este doar familie cu probleme financiare”, spune directorul adjunct.

DGASPC Tulcea a luat în calcul şi preluarea din familie a fetei însărcinate, dar ar fi fost mult mai traumatizant pentru ea să fie luată din acel mediu. În plus, contează mult faptul că ei colaborează cu instituţia şi poate fi supravegheată. În funcţie de evoluţia sarcinii se poate reveni asupra deciziei, DGASPC având un Centru Maternal. 

„Este foarte probabil ca atunci, în preajma termenului când trebuie să nască, sau în funcţie de ce ne spune medicul, să o preluăm la Tulcea, ca să fie mai aproape de spital. Nu este lăsată de izbelişte, este monitorizată”, dă asigurări Laura Micu.

„Asta este realitatea în care trăim”

Directorul adjunct al DGASPC Tulcea subliniază faptul că vorbim despre un copil de 11 ani, care realizează foarte puţin ce i se întâmplă şi ce o aşteaptă. 

„ În ultimii doi-trei ani, numărul mamelor minore, cu vârste din ce în ce mai mici, creşte la nivel de ţară. Este un lucru despre care nu se vorbeşte. Această fetiţă, cu toate problemele din familie şi toate problemele sociale, nu a avut habar ce i se poate întâmpla. A fost total nepregătită. Noi nu acceptăm că asta este realitatea în care trăim, în care fete de vârsta aceasta îşi încep viaţa sexuală, noi vorbim despre totul altceva”, spune Laura Micu.

Ea artă că fetele pleacă pe drumul acesta necontrolat, fără un minimum de informaţie. „Aţi fi şocaţi să vedeţi câtă lipsă de informaţie este. Şi noi nu plecăm de la asta, noi ne gândim dacă să o denumim educaţie sexuală sau educaţie pentru viaţă. Să se numească cum se va numi, dar să transmitem informaţia pentru că are cine să o trimită. Există oameni peste tot care pot transmite informaţia, dar nu poţi vorbi cu minori dacă nu este un cadru organizat şi nu ai acordul părinţilor”, conchide directorul adjunct al DGASPC Tulcea.

Citeşte şi: 

Elevă în clasa a IV-a, însărcinată în cinci luni. „Nu mai merge la şcoală de ruşine” UPDATE

Lucrări la reţeaua electrică pentru noul pod peste Dunăre. Relocarea unor reţele va face loc viitorului drum naţional

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite