Artistul lunii mai la Muzeul de Artă: admiră opt picturi semnate Nicolae Grigorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Car cu boi, Nicolae Grigorescu FOTO ICEM Tulcea
Car cu boi, Nicolae Grigorescu FOTO ICEM Tulcea

În această lună, Muzeul de Artă va pune accentul pe expoziţia pieselor  realizate de marele Nicolae Grigorescu: opt picturi te invită să nu ocoleşti, în această lună, muzeul de pe strada Grigore Antipa.

La Tulcea, în această expoziţie,  pot fi admirate opt tablouri pictate de Grigorescu. Atmosfera din „Bordeie“, „Car cu boi“, „Boi“, este calmă, caldă, prăfuită, însorită.  În „Portret de ţărăncuţă“ şi „Ţărancă pe drum“, această atmosferă idilică este înviorată de apariţiile tinerelor ţărănci surprinse pe un drum de ţară, în călătoria lor către un destin trasat de veacuri.  „Cap de fetiţă“ este portretul unei fete foarte tinere ca vârstă a cărei privire fără vârstă ignoră complet privitorul, fiind complet orientată spre liniştea universului său interior. Jovialitatea şi curiozitatea femeii din „Portret de femei“  contrastează cu liniştea concentrată a doamnei din „Portret cu pălărie roşie“, absorbită total în actul lecturii, povestesc reprezentanţii Institutului de Cercetări Eco Muzeale (ICEM) Tulcea.
 
Nicolae Grigorescu (15 mai 1838 – 21 iulie 1907) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru generaţiile de artişti.

Pictorul s-a născut în satul Pitaru, judeţul Dâmboviţa. După o ucenicie de numai doi ani, între 1848 şi 1850, în atelierul miniaturistului şi pictorului de biserici ceh Anton Chladek (1794 - 1882), Grigorescu va executa icoane pentru bisericile din Băicoi, judeţul Prahova, şi mânăstirea Căldăruşani.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite