Administraţia Deltei Dunării închide Insula K. Motivul este îngrijorător: păsările mor pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula K, cel mai nou pământ al României, din Delta Dunării, va fi închisă. Administraţia Deltei Dunării ia această măsură pentru că păsările sunt lovite de o boală mortală.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a transmis că în urma verificărilor din teren ale angajaţilor ARBDD, pe insula K, în data de 31 iulie, au fost identificate mortalităţi la păsările sălbatice - cormorani, chire de mare şi pescăruşi.

„Insula K este o insulă creată natural în golful Musura, situată între braţele Musura şi Sulina, având o importanţă ornitologică majoră ca loc de cuibărit, odihnă şi hrănire“, comunică ARBDD.

Inspectorii ARBDD specifică faptul că pe insulă s-a făcut prelevarea de probe de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea pentru a fi transmise spre analiză, apoi zona a fost curăţată prin îndepărtarea cadavrelor de păsări.

„Rezultatele analizelor indică posibilitatea evoluţiei unei boli de natură toxicologică, în literatura ştiinţifică fiind descrise intoxicaţii cu toxine produse de unele specii de alge marine“, a precizat ARBDD.

ARBDD a declarat că va continua monitorizarea efectivelor de păsări atât de pe insulă, cât şi în proximitate. „Pentru prevenirea unor alte incidente similare se impune interzicerea totală a accesului pe insulă“, a menţionat instituţia.

Istoria Insulei K

O limbă de pământ cu lungimea de aproximativ şapte kilometri este împărţită de România şi Ucraina. Între graniţele ţării noastre se regăsesc 2,5 kilometri. 

Localnicii numesc pământul nou creat Insula K sau Insula Fericirii. Ea a apărut în urmă cu 30 ani la o depărtare de opt kilometri de oraşul Sulina, spre digul de nord.

Limba de pământ are o orientare nord-sud şi se găseşte pe meridianul geografic pe care se află farul nou din Sulina. Lungimea sa este de aproximativ 7 kilometri, din care aproape 2,5 km se găsesc în apele teritoriale ale României, restul aparţinând Ucrainei. Lăţimea insulei depăşeşte, pe alocuri, 200 de metri.

Insula este nisipoasă în totalitate şi doar pe alocuri se zăresc pâlcuri de ierburi. Ea s-a format prin depunerile aluvionare aduse pe braţul Stambulul Vechi, cea mai sudică vărsare a braţului Chilia în Marea Neagră.

Insula porneşte imediat la sud de debuşarea Stambulului Vechi în mare şi continuă către sud, până la o distanţă de aproximativ 500 de metri de digul de nord al braţului Sulina. Limba de pământ este vizibilă din farul nou de la Sulina. De asemenea, poate fi văzută accesând „Google Earth“.

Bancul de nisip este o mică rezervaţie naturală. Aici trăiesc cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii. Oamenii nu trebuie să debarce pe insulă; cel mult, îşi pot ancora bărcile la câţiva zeci de metri de mal, de unde să admire păsările cu binoclul sau cu ochiul liber.

Contraamiralul (r) Eugen Laurian spune că prin mărirea sa, ca urmare a depunerilor de aluviuni şi tendinţa de unire cu ostrovul Limba (situat între bratul Stambulul Vechi şi gârla Musura, aparţinând Ucrainei), insula va transforma porţiunea de mare denumită de specialişti şi localnici „Baia Musura“ într-un lac ce va avea o lungime, pe direcţia est-vest, de aproximativ 12 kilometri şi o lăţime care variază între doi şi patru kilometri.

Sacalin, singura peninsulă în întregime pământ românesc

Singura insulă din Marea Neagră care aparţine în totalitate României este Peninsula Sacalin, care s-a format în dreptul braţului Sfântu Gheorghe. Iniţial, peninsula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Însă, cu timpul, cele două s-au unit şi au format o peninsulă, de peste 21.000 de hectare.

Peninsula are o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest. Acest lucru a fost descoperit, spune inginerul constănţean Octavian Buzatu, ca urmare a suprapunerii unor hărţi vechi cu unele actuale. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

Şi Marea Neagră continuă să nască insule. Eugen Laurian ne dezvăluie faptul că, dacă priveşti de la farul de la Sulina spre gura de scurgere, se observă o mică depunere pe întinderea apei. „Se pare că acolo va apărea o nouă insulă în maximum 20 de ani“, spune el. 

Contraamiralul Eugen Laurian a făcut parte din echipa de experţi care a negociat cu Ucraina platoul continental al Mării Negre şi apoi a adus argumente ştiinţifice în procesul de la Haga

Pe aceeaşi temă: 

Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite