A murit Mihai Albotă, „patriarhul învăţământului tulcean“: „L-am convins pe Ion Gheorghe Maurer să deschidem zece şcoli în Deltă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Albotă când a devenit cetăţean de onoare al oraşului
Mihai Albotă când a devenit cetăţean de onoare al oraşului

Mihai Albotă, dascăl de excepţie în învăţământul tulcean, a murit joi, 29 octombrie. De numele său se leagă cele mai frumoase realizări din Tulcea şi Delta Dunării.

Inspectoratul Şcolar Judetean Tulcea a anunţat că Mihai Albotă, profesor de matematică, director al Colegiului Dobrogean Spiru HaretTulcea, inspector şcolar general, a murit joi, 29 octombrie.

Născut în Bucovina, Mihai Albotă a ajuns la Tulcea în urmă cu peste 60 de ani şi timp de aproape 40 de ani a avut funcţii de conducere în sistemul educaţional de la Tulcea, dintre care aproape două decenii a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Profesorul Mihai Albotă a devenit, în 1959, şeful Secţiei Învăţământ şi Cultură a Raionului Tulcea (până în martie 1965). A fost inspector general al Inspectoratului Judeţean Tulcea (1968 - 1979), director al Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret Tulcea (1979 - 1982), şef sector învăţământ Comitetul Judeţean Tulcea (1982 - 1989) şi a ieşit la pensie în 1997. 

albota tulcea

De numele lui Mihai Albotă se leagă şi una dintre cele mai frumoase tradiţii de la Tulcea: în 1994 a înfiinţat Festivalul internaţional de cântece şi dansuri populare Peştişorul de Aur pentru elevi. Tot el a fost a fost printre primii inţiatori ai Complexului Bididia din Tulcea, complex destinat elevilor, cu 400 de locuri de tabără. 

Pentru toată dăruirea sa, în anul 2013, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Tulcea. „Multe şcoli din Deltă au fost deschise după ce Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru, a venit la o partidă de vânătoare în deltă. Am fost cu el şi i-am explicat că avem locuri atât de frumoase şi că judeţul acesta merită investiţii. Atunci l-am convins să ne ajute să deschidem zece şcoli în judeţ, în special în Delta Dunării“, a povestit la acea dată Mihai Albotă.

Toată lumea i-a zis „patriarhul învăţământului tulcean“, expresie atribuită de fostul său elev Cantemir Gafar, după o discuţie în contradictoriu pe drumul de întoarcere de la Odessa, în 1995.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite