VOCEA BANATULUI Bun venit în patria bişniţarilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Este o experienţă ireală să treci prin vama Naidăş, de la graniţa cu Serbia, după ce se deschid magazinele duty-free. Călătorul nevinovat care intră în ţară are impresia că pătrunde în patria bişniţarilor. Mişună contrabandiştii prin vamă şi prima impresie este că ei fac ordine cu vameşii şi poliţiştii de frontieră.

Contrabandiştii stăpânesc Vama Naidăş din judeţul Caraş-Severin. Cei care trăiesc din comerţul de ţigări fără taxe împânzesc nestingheriţi punctul de trecere a frontierei. Se cunosc cu angajaţii statului, iar unii dintre ei au chiar atitudine de şefi faţă de funcţionarii publici. Nimeni nu îi întreabă de sănătate, când încarcă la vedere maşinile. Trec graniţa „ca prin brânză" şi ştiu foarte bine unde sunt plasate filtrele din interior ale Poliţiei de Frontieră. Nu pică niciodată în mâinile agenţilor pe care îi trimit şefii să verifice maşini, pe drumurile care vin de la graniţă. Şefii ştiu bine de ce contrabandiştii stăpânesc vama şi cum reuşesc bişniţarii să evite filtrele.

Din când în când, aceiaşi şefi din Poliţia de Frontieră emit comunicate de presă bombastice, în care anunţă că au dat încă o lovitură dură traficanţilor de ţigări.

După ce ai văzut cu proprii ochi, din postura de turist, ce se întâmplă la Naidăş, realizezi câtă minciună e în lupta împotriva contrabandei. Pur şi simplu ne iau de proşti. Realitatea e că sunt mână în mână cu bişniţarii şi singurii care par suspecţi pentru poliţişti, în vama aceea, sunt turiştii. Îi incomodează cu prezenţa lor.

Chiar aşa, ce caută să se plimbe aiurea prin fabrica de bani care alimentează cu marfă reţelele de vânzători ilegali din oraşele mari. Domnule ministru Blaga, schimbaţi panourile informative de la intrarea în ţară! Scrieţi mare pe ele: „Bun venit în patria bişnişarilor!". E mai aproape de realitate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite