VIDEO Controversatul film al lui Sergiu Nicolaescu despre Revoluţia de la Timişoara: “A venit aplaudacul lui Ceauşescu să ne dea lecţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă filmată la Podul Decebal din Timişoara Foto: cinemagia.ro
Secvenţă filmată la Podul Decebal din Timişoara Foto: cinemagia.ro

Sergiu Nicolaescu, despre care se spune că a nu a fost străin de “regia” Revoluţiei din 1989, a realizat, la Timişoara, un film care a făcut mult vâlvă la vremea respectivă

Pelicula “15” este unul din numeroasele filme regizate de Sergiu Nicolaescu. A fost lansat în anul 2005 şi a stârnit multe discuţii, în special la Timişoara, ţinând seama că subiectul filmui este unul legat de Revoluţia din decembrie 1989.

Scenariul, pornind de la o poveste de dragoste consumată pe fondul evenimentelor din decembrie 1989, conţine şi câteva episoade sensibile pentru timişoreni. Cum ar fi istoria celor 43 de cadavre furate de forţele de represiune, transportate într-un camion frigorific de la Comtim la Bucureşti şi apoi incinerate la Crematoriul Cenuşa. 

În rolurile principale sunt actori renumiţi precum Maia Morgenstern,  Şerban Ionescu, Cristi Iacob, Ioana Moldovan, Daniela Nane sau Mihaela Rădulescu.
 

Multe secvenţe au fost filmate în oraşul unde a izbucnit Revoluţia din decembrie 1989. Catedrala Mitropolitană şi Podul Decebal sunt două din locaţiile unde Sergiu Nicolaescu şi echipa au turnat.

Timişorenii îşi aduc aminte de neobişnuita desfăşurare de forţe în oraş: actori, figuranţi, tehnicieni, militari, tancuri, TAB-uri, circulaţie închisă.

Mulţi au fost contrariaţi de faptul că Sergiu Nicolaescu a venit la Timişoara pentru a face un film despre Revoluţie. Când despre el se ştia că a fost omul de casă al lui Nicolae Ceauşescu, dar şi că este personajul din spatele “regiei” evenimentelor din 1989.

Sergiu Nicolaescu a fost toată viaţa lui foarte bine înşurubat politic, şi înainte de 1989, şi după 

Mai mulţi revoluţionari şi-au declarat nemulţumirea faţă de ideea filmului, invocind şi faptul că nu au fost consultati. Cel mai vehement contestatar al lui Sergiu Nicolaescu, fără îndoială un client favorit al Centrului National al Cinematografiei, a fost mai tânărul coleg de breaslă, regizorul şi producătorul Florin Iepan.

Principala obiecţie adusă filmului “15” este că perpetuează o percepţie greşită asupra istoriei, moştenită de regizor de pe vremea filmelor istorice pe care le realiza, ca sarcină de serviciu, înainte de 1989. 

“Fiecare scenariu lucrat de acest mastodont al vremurilor trecute şi prezente nu face altceva decât să diminueze bugetul naţional cu câteva zeci de miliarde de lei. Când văd că Sergiu Nicolaescu este tot timpul finanţat pentru filmele sale de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizez că, paradoxal, cultura este singurul domeniu în care nu s-a produs nici o revoluţie. Toate numele din aşa-zisa cultură de pe timpul lui Ceauşescu au rămas intacte şi acum.

Cel mai concret exemplu este chiar Sergiu Nicolaescu. Actul cultural, în esenţa lui, este terorizat în permanenţă de aceşti <balauri> care vin din trecut şi cheltuie banii pe care îi avem în prezent. De prea multe ori, chiar şi în acest domeniu, îşi bagă coada politicul. Sergiu Nicolaescu a fost toată viaţa lui foarte bine înşurubat politic, şi înainte de 1989, şi după.

Dacă Ceauşescu supravieţuia revoluţiei, regizorul era acum tot la Timişoara şi făcea un film în care comunştii erau personajele pozitive şi îi omorau pe spionii unguri, bineînţeles, după nişte curse de maşini prin oraş. A fost ani de zile membru în Marea Adunare Naţională. Există imagini de arhivă cu el aplaudându-l pe Ceauşescu. Întâmplarea face ca, recent, chiar am putut vedea o astfel de filmare dinainte de 1989. Iar acum aplaudacul vine să ne explice adevărul despre revoluţie!

Ce nu pot să-i iert lui Sergiu Nicolaescu este că a făcut parte din aparatul de propagandă al comuniştilor. Şi este vina lui că românii nu mai au un echilibru în a-şi judeca proprii conducători”, a declarat Florin Iepan, în anul de graţie 2005.

Afiş 15

"Nu e vorba de o denaturare a istoriei, cum spun unii"
 

Sergiu Nicolaescu şi-a găsit totuşi un susţinător printre revoluţionarii timişoreni, chiar în persoana lui Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Momerialul Revoluţiei.

“M-am întâlnit cu Sergiu Nicolaescu, care mi-a prezentat scenariul filmului <15>. E bine că ne arată una dintre cele mai odioase crime din lume. E vorba de sustragerea cadavrelor de la morga din Timişoara. Apoi, arată şi crima de pe scările Catedralei. În rest, nu e vorba de o denaturare a istoriei, cum spun unii, pentru că în cinematografie nu se ţine cont de tot ce s-a întâmplat. Este o ficţiune”, ne-a declarat Traian Orban, în perioada în care Sergiu Nicolaescu filma la Timişoara.

Sergiu Nicolaescu s-a socotit perfect îndreptăţit să trateze subiectul evenimentelor din decembrie 1989. Acesta i-a dat şi răspunsul pe măsură lui Florin Iepan.

“Nimeni nu a scris şi vorbit mai mult ca mine despre revoluţie. Am cercetat timp de şase ani şi am publicat cinci cărţi pe această temă. Am luat declaraţii de la peste 2.000 de persoane. Sunt <full> de informaţii! Pe de alta parte, pot să spun că am şi făcut revoluţia, după 21 decembrie...Să-mi arate mie o imagine cu mine când îl aplaud pe Ceauşescu! Dacă a spus că am făcut parte din Marea Adunare Naţională, o să-l dau în judecată şi-i cer cinci miliarde de lei, iar banii îi dau copiilor săraci din Timişoara.

Eu sunt fiu de burghez din acest oraş şi pâna la 38 de ani nu am fost membru de partid. Să vină să-mi spună acest terchea-berchea, de care n-am auzit în viaţa mea, că am fost comunist, nu admit. Nu cred că a suferit el cât am suferit eu şi familia mea de pe urma comunismului. Să nu se uite că, în 23 de ani, am adus ţării câte două milioane de dolari pe an. Adica peste 40 de milioane în toata cariera mea. Mie îmi sunt mulţi datori”, declara, pe atunci, Nicolaescu. 
 

Mihaela Rădulescu a făcut cascadorii

Una din personajele filmului “15” a fost vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu. S-a aflat pentru prima dată în postura de a juca într-un film de lung metraj. Ea interpretează rolul unei muncitoare, Hilda, care este prietenă cu eroina principal.  

Filmul 15 Sursa

Interesant este că refuzat sa fie dublată la filmări, astfel că ajucat în scena în care Trabantul personajului pe care îl interpretează este implicat într-un accident de circulaţie. Şi, deşi era un frig cumplit afară, a sărit şi în apa Canalului Bega. 
 

“Regizorul avea nevoie de cineva care să nu se prefacă, ci să fie cât mai naturală! Eu nu sunt actriţă, aşa că nu ştiu cu ce să mă compar. Joc rolul unei muncitoare care se numeşte Hilda. Este o femeie simplă şi trebuie jucată ca atare. Pentru mine e ca la armată tot ce se întimplă la filmare. Eu fac ce mi se cere şi stau unde sunt pusă. Joc la limita actoriei. Sergiu Nicolaescu cere foarte multă disciplină şi nu admite fiţe de Buftea…

Sunt convinsă că şi Sergiu Nicolaescu s-a gândit la aspectul comercial. Sigur nu s-a gândit că zace în mine vreun talent actoricesc nedescoperit! Nu mi-a spus ce idioată am fost că nu m-am apucat de actorie! Speculăm cu toţii toate avantajele”, declara Mihaela Rădulescu, după fimările de la Timişoara.

Sinopsisul filmului 15 

Personajul din “15”, Marinel, este un marinar care vine la Timişoara pentru iubita lui şi se nimereşte întimplător în plină revoluţie. El este împuşcat de forţele de represiune, cadavrul său fiind printre cele ridicate de la morgă şi transportate la Bucureşti. În partea a doua a filmului, o ziaristă din Franţa vine în România anului 2004 să realizeze un material despre schimbările petrecute după 15 ani. Ea le ia interviuri unor personaje reale, precum Traian Băsescu, Ion Iliescu, Sergiu Brucan, Marius Tucă şi Mircea Dinescu.
 

“Am fost acolo la filmări cu câţiva elevi de la Moisil. Majoritatea figuranţilor erau de la C.D. Loga şi au primit ceaiuri, mâncare şi 20.0000 de lei fiecare. Primul steag care se vede pe poza de la Podul Decebal este unul de la Revoluţie, l-am adus de la Memorialul Revoluţiei unde lucram în 2005. Cu o zi înainte de filmarea acestei secvente s-a filmat la Catedrală unde am şi adus steagul personal lui Sergiu Nicolaescu. Am fost mai mulţi revoluţionari invitaţi la premierea filmului 15, undeva prin noiembrie 2006. Sala Capitol era plină de elevi, a fost primul film văzut de fiul meu care a vorbit cu Sergiu Nicolaescu, avea doar 7 ani atunci. Pe Mihaela Rădulescu am văzut-o personal cum a fost azvârlită în apă. La baza podului Decebal era echipa de filmare în apă care filma tot. Era martie, era frig, Sergiu Nicolaescu era într-un tramvai de epocă şi filma, iar lângă Politehnică erau zeci de TAB-rui, camioane cu militari, unii din ei retraind evenimentele din 1989 când tot de acolo s-au retras în mucinitorii care veneau de pe Calea Buziaşului. Adevărul este undeva la mijloc, dar la vremea respectivă Sergiu Nicolaescu lucra cu materialele găsite în declaraţiile unor revoluţionari!”, a declarat Adrin Kali, profesor de istorie şi revoluţionar.


Puteţi viziona filmul 15 integral:



Citiţi şi:

EXCLUSIV FOTO Paris - strada copilăriei lui Sergiu Nicolaescu, în Timişoara

Scriitorul Marcel Tolcea: „Nicolaescu a fost un rapsod al naţionalismului ceauşist, un falsificator al istoriei româneşti din anii de după 1944”


Regizorul timişorean Florin Iepan: "Moartea lui Sergiu Nicolaescu reprezintă dispariţia epocii naţional-comuniste"

VIDEO Sergiu Nicolaescu a dezvăluit, în 1990, operaţiunea prin care s-au furat cadavrele celor omorâţi la Timişoara

Nicu Covaci tună şi fulgeră împotriva lui Sergiu Nicolaescu: „Nu am să-l iert în vecii vecilor pe acest hoţ”

Societatea Timişoara se opune numirii unei străzi după Sergiu Nicolaescu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite