EXCLUSIV FOTO Paris - strada copilăriei lui Sergiu Nicolaescu, în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Paris nr.19, casa unde a locuit  Sergiu Nicolaescu în Timişoara
Strada Paris nr.19, casa unde a locuit  Sergiu Nicolaescu în Timişoara

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, în 1930, însă copilăria şi-a petrecut-o la Timişoara, unde s-au mutat părinţii săi când avea 5 ani.

Copilăria lui Sergiu Nicolaescu a fost influenţată fără îndoială de spiritul Timişoarei. Este locul unde a ajuns cu părinţii, când avea doar cinci ani. Tatăl său, un inginer aromân, a primit loc de muncă în Banat.

Nicolaescu a locuit cu părinţii pe strada Paris nr. 19, într-o zonă aflată în cartierul Cetate, adică în centrul oraşului. Este o casă construită în perioada interbelică, pe două etaje, care se află chiar pe colţul cu strada Brediceanu, unde se află şi Piaţa 700.

“Copilăria mea a fost fantastică. Plecam de-acasă dimineaţa şi mă întorceam seara, iar mama, ciudat, nu-mi făcea observaţie. Toată ziua mă jucam pe un maidan de lângă noi. Conduceam o bandă de vreo 40 de copii - una dintre cele mai puternice bande de copii din Timişoara.

Ne jucam cu săbii, refăceam toată istoria Franţei. Din 40 de copii, fiecare ajungea o dată rege. Pe urmă trecea pe gradele inferioare şi rămânea pe acel grad cât era capabil să-l ţină. Aveam arme albe, dar şi arme de război”, a povestit Sergiu Nicolaescu, într-un interviu pentru Adevărul.



A locuit în Timişoara până la vârsta de 17 ani. Şcoala primară şi liceul l-a făcut la actualul C.D. Loga Regizorul afirma că obişnuia să viziteze locurile copilăriei, când venea la Timişoara.

Joaca prin subteranele cetăţii

Vizavi de casa familiei se află încă o bucată din Cetatea Timişoarei (foto), acesta fiind unul din locurile preferate al copilului Sergiu Nicolaescu, care a povestit că a ajuns în subteranele oraşului, de unde fura de la uniforme militare, la obuze şi arme.

“Am terminat liceul la 16 ani şi jumătate şi am dat Bacalaureatul în aceeaşi toamnă. Am dat examen la trei facultăţi şi am fost admis la toate trei: la Belle Arte - aveam talent la desen şi pictură - la Ofiţeri de Marină şi la Politehnică.



Ştiam toate bătăliile navale că i-am uimit pe profesori! Am preferat Şcoala de Ofiţeri de Marină, unde am stat aproape doi ani, după care, tata fiind arestat, am căutat să scap - ca viitor ofiţer aş fi avut o „pată" la dosar. În '48, am venit la Bucureşti şi am intrat muncitor la Fabrica Ford”, a mai spus Nicolaescu, în urmă cu câţiva ani.

A salvat evreii din Sinagogă

Sergiu Nicolaescu a dezvăluit un episod interesant, în care a luat rolul lui Oskar Schindler şi a salvat peste o sută de evrei din Sinagoga din Cetate (foto).



“Nemţii care erau la Spitalul Militar au pus o mitralieră la fereastră şi au zis: „Nu iese nimeni, tragem în ei". Şi au rămas evreii în sinagogă. Eu aveam şi evrei în banda mea şi aşa am aflat. Ajunsesem în sinagogă, prin subterane... Numai că furasem de acolo o carte veche, şi în momentul acela, îmi zic, cum să mă duc acolo?

Până la urmă am luat cartea şi le-am dus-o înapoi. Ei miraţi, către mine: „Dar cum ai ajuns aici?". Şi eu le-am spus: „Dacă vreţi, vă scot de aici". Şi am scos toţi evreii din sinagogă, prin subterane. Nu spun cum arăta sinagoga după trei zile, cât au stat închişi acolo peste o sută de oameni. Nu s-a uiat nimeni la carte, erau atât de bucuroşi că au ieşit!... La un moment dat am primit o scrisoare de la un evreu plecat în Israel”, a spus Sergiu Nicolaescu.
    


 

Strada Paris nr.19
Frântură din Bastionul Timişoarei
Sinagoga din Cetate a fost construită între 1863-1865, în stil maur
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite