VERDE PENTRU BICICLETE Vedetele care susţin mersul pe două roţi în centrul Timişoarei vorbesc pentru 8.500 de biciclişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ TIMIŞOARA. Personalităţile dau idei pentru ca circulaţie civilizată a bicicletelor în Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii. În Timişoara, există deja peste 8.500 de biciclişti care au primit numere de înmatriculare în campaniile „Verde pentru biciclete“.

Iniţiativa de a încuraja mersul pe bicicletă pentru sănătate a celor de la „Verde pentru biciclete” adună din ce în ce mai multă lume. Din 2008 şi până azi s-au împărţit peste 8.500 de plăcuţe de înmatriculare şi s-a reuşit amenajarea a aproximativ 50 de kilometri de piste pentru biciclete în Timişoara. Următorul pas este susţinerea deschiderii pieţelor centrale şi pentru biciclişti.

De-a lungul campaniilor, numeroase personalităţi ale oraşului s-au alăturat amatorilor de pedalat pe două roţi. Aceştia susţin şi ideea de a pedala liberi prin centrul istoric.

Exemplul de la Szeged

Trebuie controlat mersul pe bicicletă în pieţele publice. Merg cu bicicleta de 30 de ani, ştiu ce înseamnă să dai peste un copil. Trebuie să existe la mijloc o înţelegere şi bunul simţ între biciclişti şi pietoni. Soluţia este ca în Piaţa Victoriei să existe trasate piste de dus pe o parte şi de întors pe cealaltă”, a spus chitaristul Horia Crişovan.

E un gest atât de firesc încât ar fi pleonastic să-l comentez. Pentru mersul cu bicicleta prin Piaţa Unirii cred că ai nevoie de rinichi buni pe pietrele cubice. Lăsând gluma la o parte, cred că bicicliştii sunt obişnuiţi cu teama de a umbla pe drumurile publice, astfel că la rândul lor ştiu să aibe grijă de oameni”, a spus scriitorul Robert Şerban.

Şi Dan Negru este un împătăimit al mersului pe bicicletă. „Nu trebuie să copiem civilizaţia de la Paris sau Bruxelles. O putem face la o oră de Timişoara, de la Szeged. În piaţa centrală de acolo, bicicliştii au trasate piste. Există zone de cale liberă pentru ei. Cu siguranţă asta ar fi soluţia şi la noi, nu poţi să dai drumul la biciclişti să circule oricunde”, a afirmat vedeta de televiziune Dan Negru.

Amenzi usturătoare pentru ciclişti

Primăria Timişoara vrea să ridice restricţia din zonele amintite, iar proiectul va fi supus la vot la sfârşitul acestei luni. Mersul cu bicicleta în Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Piaţa Traian, strada Alba Iulia şi strada Ştefan cel Mare a fost interzis în 2007, amenda fiind între 500 şi 1.000 lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite